Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě posádky lodí musely během soboty zachraňovat hasiči, policisté a záchranáři na Lipně

Že umí být Lipno nebezpečné, si během soboty 23. června 2018 vyzkoušelo na vlastní mokrou kůži pět mužů. Nejdříve vyjely složky IZS kolem osmé hodiny ráno na tísňové volání, že na Kovářově u Lukavické zátoky je na lipenském jezeře převrácená loď a kolem ní několik osob ve vodě.

Posádka hasičské lodě vytáhla z vody tři podchlazené, ale naštěstí nezraněné rybáře. Jak následně zjistili policisté, rybáři přejížděli na druhý břeh a silný vítr s velkými vlnami jim převrátil loď.

Po úspěšném zásahu se mohli čluny hasičů a policistů i posádka záchranářů vrátit na své základny. Klid jim však vydržel jen do oběda. Krátce poté přijali policisté na lince 158 informaci, že v Lukavické zátoce je převrácená plachetnice.

Opět vyjeli na místo policisté, hasiči i záchranáři. U převrácené plachetnice byly ve vodě dvě osoby. Po vytažení z vody uvedla posádka plachetnice (dva muži), že loď najela na mělčinu u ostrůvku a následně se převrátila.

Muži byli v neoprenech a tak nedošlo k jejich prochladnutí ani ke zranění. Vodní záchranáři pak ještě plachetnici odtáhli ke břehu. Naštěstí i tento zásah na nepředvídatelném Lipně skončil dobře.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner
Policie ČR
Sdílet