Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Středočeském kraji vyhnala bouřka tábořící děti

Nedělní podvečerní bouřka, která se přehnala nad celým naším krajem, na řadě míst zaplavila vodou sklepy, nárazový vítr lámal stromy, trhal plechy ze střech. Od 16.30 hodin, kdy bouře z jižních Čech dorazila na Benešovsko, až do půlnoci vyjížděli hasiči ke 105 nahlášeným událostem.

Nejvíce se živel vyřádil na Příbramsku, kde profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli k 72 případům – především zde byly zatopené sklepy a padlé stromy.

Prudký déšť velice rychle naplnil dva rybníky mezi Keblovem a Strojeticemi na Benešovsku. Valící se voda vzápětí rozvodnila Sedlický potok, u něhož se chtěly rekreovat děti z Vysočiny. Do dětského tábora Junák Kouřim přijelo právě v tento den krátce po poledni 110 dětí ve věku od 6 do 14 let v doprovodu pěti desítek dospělých.

Krátce po 17. hodině začala voda z potoka zaplavovat stany i zázemí tábora. Děti se ukázněně vydaly k silnici, po které jim spěchali na pomoc hasiči. Postupně se jich sem sjelo šest desítek a s pomocí aut převezli děti do bezpečí. Zázemí našly v kulturním domě ve Strojeticích a v Sedmpánech. Hasiči ze stanice HZS Vlašim a dobrovolní hasiči ze Zdislavic a Čechtic poté do bezpečí převezli i veškeré věci z tábora.

Děti z tábora vyhnal také rozvodněný Střechovický potok. Ve Střechově nad Sázavou si dobrovolní hasiči z Trhového Štěpánova na Benešovsku vybudovali pro malé hasiče letní tábor, v němž část prázdnin mělo prožít 40 dětí místních i z okolních obcí ve věku od 7 do 12 let. Děti se do tábora nastěhovaly v sobotu a nedobrovolně ho musely už v neděli večer opustit. Hasiči evakuované děti ještě večer předali rodičům.

Foto: nprap. Bc. Pavel Šušola
ÚO Příbram

Lenka Kostková

-miw-

Sdílet