Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

110 let od vzniku SDH Domašov u Brna oslavili hasiči koncem června roku 2018

Ve dnech 22. – 23. 6. 2018 oslavil SDH Domašov a Říčky 110leté výročí založení. V pátek 22. 6. se uskutečnila v restauraci U rybníka slavnostní schůze. Pro členy byla připravena výstavka fotografií představující souhrn událostí, které se během historie sboru staly.

Slavnostní schůzi zahájil starosta sboru Milan Tranda. Přivítal starostu Okresního sdružení hasičů Brno-venkov Josefa Gargulu, starostu obce Domašov Tomáše Pitrochu a starosty a velitele okolních obcí.

Po minutě ticha k uctění památky zemřelých členů zazněla zpráva o historii a současném dění ve sboru, kterou přednesl velitel SDH Milan Tranda. Následovala zdravice starosty okrsku Domašov Milana Valouška, kde zhodnotil kulturní a soutěžní činnost sboru, činnost jednotky.

Za dlouholetou činnost obdrželi čestná uznání a hasičská, 9× čestné uznání sboru dobrovolných hasičů, 9× čestné uznání okresního sdružení hasičů, medaili „Za 10 let činnosti“ obdrželo také 9 členů, dále byly uděleny stužky za 20, 30, 40 let činnosti. Stužku za půlstoletí služby obdržel Zdeněk Havlíček a Luboš Sojka.

Medaili „Za příkladnou práci“ obdrželo 8 členů a medaili „Za zásluhy“ jeden člen. Josef Gargula poděkoval za vykonanou práci a z pověření VV OSH Brno-venkov dekoroval čestný prapor pamětní stuhou.

Starosta obce Tomáš Pitrocha pozdravil za obec, která od 1. 1. 1998 zřizuje jednotku SDH obce, zhodnotil opravu hasičské zbrojnice, obměnu výstroje a výzbroje. Jen chybí nová cisternová automobilová stříkačka.

Za SDH Rudka pozdravil Miloš Kozňar a poděkoval za pomoc při založení sboru v roce 1925. Za SDH Přibyslavice pozdravil Lubomír Kozel. Starosta sboru Milan Tranda uzavřel zasedání. Následovala slavnostní večeře a volná zábava.

Sobotní den dopoledne byl zahájen průvodem hasičské techniky z Domašova na fotbalové hřiště v Říčkách, kde proběhla ukázka koňské stříkačky Smejkal r.v. 1910 SDH Přibyslavice a požární plošiny.

Odpoledne se konala soutěž v požárním útoku sedmičlenných družstev kategorii žen a mužů s netradičním pojetím. Večer proběhla na kluzišti v Domašově taneční zábava se skupinou RELAX. Celé oslavy provázelo chladné počasí. Pro děti byl připraven skákací hrad.

Historie hasičů v Domašově

Sbor dobrovolných hasičů Domašov byl založen na ustavující schůzi na svátek Tří králů, 6. ledna 1908. Stalo se tak v období rozmachu spolkového života a zřejmě podle vzoru okolních obcí Říčan, Přibyslavic, Velké Bíteše a jiných.

Prvním starostou sboru se stal řídící učitel Antonín Šíma, prvním náčelníkem pan Jakub Kolka z čp. 15, prvním zapisovatelem učitel Hubert Přibyl, bytem u Plaisnerů čp. 98 a konečně prvním zbrojmistrem Adolf Čiháček z domu ve Vývozu.

Ze zápisů z prvních roků činnosti lze vystopovat, s jakými se potýkali starostmi. Dělali sbírky na koňskou stříkačku, pomýšleli na hasičskou zbrojnici, na pořízení stejnokrojů, ale hlavně na pravidelný výcvik.

Nová stříkačka byla slavnostně pokřtěna v červnu 1908. Pokřtil ji opat rajhradský a kmotrou byla milostivá paní lesní z Lesního Hlubokého.

Hasičskou zbrojnici si upravili z klášterního stavení (říkalo se mu flusárna). Později zakoupil tuto budovu spolek záložny a kampeličky v Domašově, který ji ve 30. letech opravil a kromě hasičských akcí se zde vařilo povidlí, dělala povřísla a byl zde sklad výkupního družstva.

Budova přešla v roce 1958 do majetku obce a téhož roku byla rekonstruována. Hospodářská část předělána na spolkovou místnost a přistavěn sklad na uhlí a záchod.

Další přestavba provedena v roce 1981, kdy byla levá část budovy zvýšena a rozšířena. Touto přestavbou byla budova vzhledově dosti narušena, proto bylo v roce 1994 přistoupeno k zastřešení rovné střechy nad novou částí střechou sedlovou a v roce 1995 přistoupeno k vybudování skautské klubovny v půdním prostoru. Též byly obnoveny venkovní fasády, provedeny nátěry a znovu umístěn sv. Florián jako patron hasičů.

Činnost domašovských hasičů byla dvakrát narušena světovými válkami, zvláště pak válkou první 1914 – 1918. Přesto se slavilo 10leté výročí sboru v červenci 1918, v posledním roce války. Jako každý spolek, tak i domašovští hasiči zažívali období rozkvětu, ale také stagnace.

Od prvopočátku se silně angažovali v kulturním dění obce. Ať to byly tradiční plesy, ostatkové, pouťové a jiné zábavy, ale v letech dvacátých a třicátých též velmi čilá činnost divadelní. To je však již skutečně dávno.

Technika hasičského sboru se vyvíjela v souladu s technickým pokrokem. Ruční stříkačka byla nahrazena postupně celou řadou motorových stříkaček. První byla stříkačka na autě Gräf-Stift v roce 1939. Nutno se též zmínit o sloučení domašovských hasičů s říčskými v roce 1960.

V uvedeném roce se sloučila obec Domašov s Říčkami a též všechny spolky. I když jsou obce od roku 1990 opět samostatné, hasičský sbor je stále společný pro obě obce.

Ve stoleté historii nelze nevzpomenout též ženská družstva. První bylo ustaveno těsně před válkou v roce 1938 a druhé koncem šedesátých let.

Domašov je obec v okrese Brno-venkov. K 1. 1. 2018 zde žilo 644 obyvatel. První písemná zmínka o Domašově-Tomaškově pochází z roku 1048, kdy tento původně zeměpanský statek daroval kníže Břetislav I. nově zřízenému rajhradskému klášteru.

Mgr. David Dvořáček
Sdílet