Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči se v Toruni neztratili ani v roce 2018, Martin Plšek vyhrál svoji kategorii v TFA

Mezinárodní mistrovství Polska v TFA a FCC (Firefighter Combat Challenge) se opět konalo v Toruni, v roce 2018 probíhalo ve dnech 21. – 23. června a Česká Republika zde měla opět své zastoupení. Čeští borci se v obrovské konkurenci neztratili a přivezli i několik cenných medailových umístění z disciplíny TFA.

1. den (závody FCC tandemy a kvalifikace štafet)

V tandemech startovaly tři dvojice:

  • Miroslav Michlovský a Jaroslav Bocheza, který startoval úplně poprvé (1:36 na 28. místě),
  • Tomáš Višňar a Petr Plaček (čas 1:32 na 20. místě),
  • Jan Pipiš a Martin Plšek (čas 1:29 na 15. místě).

Poté přišla na řadu kvalifikace štafet, ve které štafeta ve složení Pipiš, Plšek, Višňar, Michlovský a Plaček dosáhla 5. nejlepšího času a kvalifikovala se tak do dalších bojů (postoupilo celkem 16 štafet).

2. den (individuální závod v FCC a štafety)

Při individuálním závodě se soutěží s aktivním dýchacím přístrojem, ve štafetách a tandemech je dýchací přístroj jen jako zátěž.

Nejlépe dopadl Jan Pipiš (HZS Libereckého kraje, stanice Liberec), který se připravuje na tento druh závodu, neustále posouvá hranice svých možností a časy zlepšuje. S časem 1:33 tak skončil na skvělém 9. místě.

Jaroslav Bocheza (dobrovolný hasič) dokončil s časem 2:54 na 156. místě a Petr Plaček (HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice) s časem 1:46 na 36. místě. Oba startovali v FCC vůbec poprvé.

Tomáš Višňar (HZS Královéhradeckého kraje, stanice Jičín) si vylepšil své maximum s časem 1:38 a skončil na 17. místě. Miroslav Michlovský (HZS Jihomoravského kraje, stanice Brno-Líšeň) s časem 1:54 vybojoval 64. místo a Martin Plšek (HZS Olomouckého kraje, stanice Přerov) s časem 1:44 skončil na 33. místě. Ovšem jeho čas přišel další den v TFA.

Po individuálech přišly na řadu štafety – bohužel rozlosování do dalších kol bylo ušité spíš domácím týmům a tudíž v dalším takzvaném “pavoukovi” narazila štafeta na největší favority z Litvy a nestačila na ně.

3. den (TFA)

Třetí den bylo na řadě klasické TFA (rozdělené na 4 úseky, jak známe u nás na ČP) a zde v kategorii OPEN excelovali dva závodníci z ČR.

Martin Plšek obsadil za Marcinem Zdieblem z Polska celkově 2. místo a Tomáš Višňar celkově 4. místo. V kategorii 18–40 let Martin vyhrál a Tomáš obsadil krásné 3. místo.

Popis trati

  1. úsek – roztahování 3× oboustranně pogumované “B” a motání 2× “B”
  2. úsek – hammer box 100 úderů, dva barely a tunel, 80kg figurína na ramenou (takzvaně na jelena) a třímetrová bariéra
  3. úsek – opření 2× dvou dílů nastavovacího žebříku, dva barely do 2. patra věže na FCC, vytáhnutí závaží do třetího patra na laně, snesení dvou barelů z druhého patra a připojení hubice proudnice “B”
  4. úsek – běh 450 metrů s dvěma hadicemi “C” v kotouči a výběh výškové budovy

Výborné výsledky v kategorii OPEN a hlavně čas Martina Plška, Tomáše Višňara a Jana Pipiše stačily na první místo v týmech TFA!

Závody v Polsku byly pro české reprezentanty i posledním závodem a tréninkem před European Championship Mosel v FCC, které hostí Německo ve dnech 29. 6. – 1. 7. 2018.

Věřme, že se závodníkům zadaří a zúročí odtrénované hodiny, nazvedané tuny a ukáží celé Evropě, že i bez ideálních tréninkových podmínek (v ČR zatím není žádná dráha na trénink, natož závody) budou rovnocennými soupeři.

Jan Pipiš, Martin Plšek – Fire Lions team
Sdílet