Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nakladač hořel v hale s ledkem amonným

Dne 4. 8. 2009 v 8:10 hodin byli profesionální hasiči ze stanice Hořovice spolu s dobrovolnými kolegy z Hostomic vysláni k požáru kolového nakladače do skladu s ledkem amonným v obci Hostomice.

Dne 4. 8. 2009 v 8:10 hodin byli profesionální hasiči ze stanice Hořovice spolu s dobrovolnými kolegy z Hostomic vysláni k požáru kolového nakladače do skladu s ledkem amonným v obci Hostomice.

Na místo události vyjela z Hořovic CAS 24 Mercedes a CAS 32 T 815, z Hostomic CAS 25 Š 706 RTHP, CAS 32 T 148 a DA Avia 31. Po celou dobu zásahu byla vyslána RZA VW Transporter z požární stanice Beroun na zálohu na D5 exit Zdice.

Po příjezdu na místo požáru bylo zjištěno, že se jednalo o požár motorového prostoru kolového nakladače, který byl uhašen zaměstnanci firmy před příjezdem JPO pomocí práškového hasicího přístroje. Ze stroje unikala motorová nafta a bylo potřeba vytáhnout nepojízdný nakladač mimo sklad s ledkem amonným. Jednalo se o ledek k zemědělskému využití, to znamená s vyšším obsahem dusíku. V době požáru bylo v hale naskladněno cca 200t. ledku.

Po zjištění těchto skutečností byla hořovická CAS 32 T 815 vrácena zpět na základnu a JPO provedla zajištění stroje proti dalšímu úniku PHM a pomocí sorbentu provedla likvidaci uniklé nafty. Za pomoci zaměstnanců firmy byl nakladač vytažen jiným nakladačem mimo halu skladu na volné prostranství, kde byla provedena prohlídka a kontrola teploty stroje z důvodu požární bezpečnosti.

Příčina požáru byla určena technická závada na palivovém systému stroje a celková škoda byla odhadnuta na 20.000,– Kč, hodnota stroje a skladovaného ledku byla vyčíslena na 1.900.000,– Kč.

Při útěku z hořícího stroje byl lehce zraněn jeho řidič, kterého na místě ošetřila ZZS Hořovice. Díky pohotovému zásahu zaměstnanců firmy nedošlo k rozšíření požáru na skladovaný ledek.


por. Ing. Milan Provazník
komisař, oddělení zjišťování příčin požáru
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun

-miw-

Sdílet