Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zahradě byly zakopány tlakové lahve

Při zemních pracích byly objeveny velké tlakové lahve s plynem, které byly staré a poškozené. Z obavy o možné další poškození nebo únik plynu byli na místo povoláni hasiči.

Dne 4. 8. 2009 v 08:54 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při nálezu tlakových lahví ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na zahradě domu byly objeveny velké tlakové lahve na plyn.

Při zemních pracích byly objeveny velké tlakové lahve s plynem, které byly staré a poškozené. Z obavy o možné další poškození nebo únik plynu byli na místo povoláni hasiči.

Hasiči si místo prohlédli a vzhledem k blízké zástavbě rodinných domů provedli nutná bezpečností opatření. Tlakové láhve byly postupně odkopány a uvolněny ze zeminy. Přes poškozené ventily nebylo možné lahve vypustit. I přes staré značení byl identifikován obsah, kterým byl kyslík a acetylen. Jednalo se tedy o starou svařovací soupravu, která byla zakopána pravděpodobně dřívějším majitelem pozemku.

K odvozu tlakových lahví byli na místo přivoláni odborníci soukromé firmy pracující s plyny. Hasiči místo vyhradili bezpečností páskou až do odvozu nálezu.

Podobné nálezy nebezpečných věcí nejsou v domácnostech ojedinělé. Hasiči nejčastěji vyjíždí na likvidace nálezů chemických látek, včetně nebezpečných chemických látek, ale také nádob s nejrůznějším neznámým obsahem, případně na tlakové lahve. Nálezy jsou hlášeny nejčastěji novými majiteli objektů, při rekonstrukcích, demolicích nebo výkopových pracích.

Je na místě pochválit majitele pozemku, který událost nahlásil a bylo možné tlakové lahve bezpečně vyjmout i zlikvidovat.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet