Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedmáci si užili u hasičů v Libereckém kraji den plný zážitků

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje vyhlásil v dubnu roku 2018 opět soutěž o zážitkový den s profesionálními hasiči na stanicích HZS Libereckého kraje.

Soutěž byla uspořádána na podporu výuky problematiky ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí pro kolektivy 7. tříd základních škol (případně sekund osmiletých gymnázií) Libereckého kraje.

Žáci 7. tříd měli pod vedením učitelů splnit čtyři úkoly a vypracované odpovědi zaslat nejpozději na začátku června e-mailem na adresu koordinátorky preventivně výchovné činnosti HZS Libereckého kraje.

Mezi úkoly bylo například sbalení evakuačního zavazadla, popis jak si správně uhasit hořící oblečení bez vody nebo rozpoznání dvou nejčastějších nebezpečných látek podle UN čísla a Kemlerova kódu. Vše měli žáci zároveň vyfotit a popsat.

Do soutěže se z celého Libereckého kraje přihlásilo pouze šest tříd. Pět z nich splnilo zadané úkoly na výbornou, a proto byly pozvány na zážitkový Den s hasiči na stanice HZS LK v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech.


Zážitkového Dne s hasiči na stanicích HZS Libereckého kraje se 28. června 2018 zúčastnilo celkem 91 dětí. Děti se během dne seznámily s prací profesionálních hasičů, prohlédly si zásahovou techniku a krajské operační a informační středisko.

V Liberci si pod dohledem hasičů vyzkoušely nahlášení mimořádné události na tísňovou linku, slaňování nebo se mohly svézt obojživelným pásovým vozidlem.

V Semilech si zkusily stříhat hydraulickými nůžkami, stříkat hasičskou hadicí nebo komunikovat radiostanicemi.

V Jablonci nad Nisou na ně čekal výcvikový polygon, kterým pronášely figurínu, a mohly vidět také vysokotlaké hasicí a řezací zařízení Cobra v akci.

Na stanici v České Lípě hasiči připravili ukázku protichemických obleků a práce s termokamerou. Sedmáci si také prakticky vyzkoušeli přenos pacienta na nosítkách i bez nosítek, včetně lezecké techniky za použití lan, karabin apod.


Celkového vítěze soutěže vyhlásil ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Luděk Prudil. Stala se jím 7. třída ze ZŠ Ještědská v Liberci. Všichni žáci vítězné třídy dostali od hasičů tašky s drobnými dárky a preventivními materiály. Vítězná třída si také odnesla maskota Libereckých hasičů i celé soutěže, plyšového plamínka Flambuchu.

Všem třídám, které se zapojily do naší soutěže, děkujeme a vítězům gratulujeme. Doufáme, že se dětem i jejich pedagogickému doprovodu u nás líbilo a přejeme HEZKÉ PRÁZDNINY!

Děkujeme také mediálnímu partnerovi naší soutěže, kterým byl Deník,

dodává koordinátorka preventivně výchovné činnosti HZS Libereckého kraje por. Mgr. Iva Michalíčková.

Sdílet