Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatru Force do Dolní Radechové dodala firma THT, financována byla z Integrovaného regionálního operačního programu

Dne 4. 10. 2017 do Dolní Radechové dorazila nová cisternová automobilová stříkačka Tatra Force. Jedná se o velkokapacitní cisternu pořízenou z Integrovaného regionálního operačního programu. Celková částka, za kterou bylo toto vozidlo pořízeno, činí 8 750 000 Kč vč. DPH.

Slavnostní předání

Jelikož nám bylo vozidlo předáno v říjnu, vedení obce a členové JSDH se rozhodli, že slavnostní předání vozidla uskuteční až za lepšího počasí, proto předání proběhlo 19. 5. 2018. Vozidlo bylo předáváno u hasičské zbrojnice, kde zároveň proběhli oslavy 135 let od založení sboru dobrovolných hasičů obce Dolní Radechová.


Předávání vozidla se účastnila nejen celá jednotka, starosta obce Ing Jan Michel, ale také ředitel HZS KHK brig. gen. Ing. František Mencl a také zástupce ředitele územního odboru Náchod mjr. Ing. František Stejskal a zástupci krajského sdružení hasičů.

K samotné cisterně

Nová CAS nahradila starší, ale stále dobře sloužící Tatru 815, kterou někteří členové úsměvně a s nostalgickým výrazem dnes nazývají „Babička“. Naše cisterna nese výrobní číslo 1/2017, je tedy prvním vyrobeným kusem THT Polička v takovémto provedení nástavby.

Podvozek

Pro naší cisternu jsme zvolili těžký terénní třínápravový podvozek Tatra 815–7 obchodní řady Force. Všechny nápravy jsou vybaveny uzávěrkami diferenciálů, standardně jsou poháněna zadní kola, pohon předních je připojitelný.

Motor je vzduchem chlazený, osmiválcový. Splňuje emisní normu Euro 5 a dosahuje výkonu 325 kW. Spřažen je s poloautomatickou převodovkou Norgren.

CAS je vedle dveří řidiče vybavena dobíjecím systémem RettBox.

Kabina

Kabina pro čtyř člennou posádku je vybavena jedním dýchacím přístrojem Drager PSS 3000 zabudovaným v sedadle velitele. Dále je v dosahu velitele umístěn zásahový tablet, analogová i digitální radiostanice.

Rovněž je zde umístěn joystick, kterým se ovládá nárazníkové lafeta. V dosahu řidiče je umístěn displej k couvací kameře, díky které je vidět za vozidlo.

Nástavba

Šestiroletová nástavba je vytvořena z laminátu vyztuženého skelnými vlákny. Na každém boku jsou umístěny tři schrány kryté roletami pro uložení příslušenství a dále jednou schránou pro uložení dalšího příslušenství např. povinné výbavy.

Celková nástavba s nádrží tvoří jeden kus. Nádrž na vodu pojme 9 000 l a dále je zde nádrž na pěnidlo o objemu 540 l.

Na obou stranách nástavby, v zadní části, jsou umístěny vodoznaky.

Čerpací zařízení THT PKA 3000–250 umožňuje provoz v nízkotlakém i vysokotlakém režimu, stejně jako kombinovaný provoz. Jeho jmenovitý výkon je 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Pěnotvorné zařízení je vybaveno ruční regulací.

O osvětlení místa zásahu se stará pneumaticky výsuvný stožár se čtyřmi reflektory. Na horní pochůzné plošině je přípojný bod pro odnímatelnou lafetovou proudnici, která je uložena v jedné z beden, umístěných na horní plošině, které slouží pro uložení dalšího příslušenství.

Rozměry

Tatra je dlouhá 9 490 mm, široká 2 550 mm a vysoká 2 850 mm. Celková hmotnost 25 000 kg. Světlá výška je 360 mm, nastavením vzduchového podvozku ji lze zvýšit až na 450 mm.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Hasiči Dolní Radechová
Sdílet