Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na síti – část 2

Tentokrát se podíváme na oficiální weby Hasičských záchranných sborů krajů. Článek jsme obdrželi mailem, byl redakcí doplněn.

Vzal jsem si na paškál oficiální stránky HZS krajů a musím říct že se situace zlepšila oproti loňsku kdy vznikly HZS krajů, což si někteří nařízení vyložili jako pokyn k rušení stránek okresních HZS. Bohužel však na oficiálních stránkách mnohdy chybí základní sekce jako prevence, ochrana obyvatelstva, legislativa, informace pro občany, instituce, organizační schéma, statistiky a další. Informace o technice, požárním sportu, historii, akcích, životě na stanicích aj., by dle mého názoru také neměli chybět, protože dokreslují život hasičů a prezentuji toto těžké povolání na veřejnosti. Kontakty většinou nechybí, ale takový adresář dobrovolných sborů, či HZS podniků by mnozí uvítali, stejně jako informace o pultech centrální ochrany a praktické rady v oblasti PO a chování se za mimořádných situací.
Internet je dnes důležitým informačním zdrojem, kam mnoho lidí jde jako první pro informace, což si leckde neuvědomují. Stránky mají být prostředkem k poskytování informací (laikům a odborníkům) o sboru i o dění na úseku požární ochrany v daném kraji. Měli by poskytnout co nejvíce informací, které lze snadno vložit na internet a nasměrovat případně na další zdroje. Tyto funkce plní, dle mého, tak polovina stránek.

Nyní k jednotlivým stránkám:

http://www.mvcr­.cz/hasici/hzs_kraj/­praha/index.htm
Web pražských hasičů je poměrně obsáhlý, na profesionální úrovni, Aktualizace je častá,. Dobře je zpracovaná sekce prevence, kde lze nají mnoho praktických informací. Chybí např. sekce technika. Jen by si takový sbor jako Praha zasloužil vlastní adresu, ne jen hostování u MV. Přitom má registrovanou adresu hzspraha.cz, jen ji využít. Hodnocení redakce 2–3.

http://www.hzsol­.cz/
Stránky Olomouckého kraje jsou jedny z nejlepších. Neměl bych vážnější výhrady. Redakce naprosto souhlasí. Olomoucké stránky jsou téměř dokonalé. Najdete zde všechny informace které zde očekáváte. Také jako jedni z mála pochopili že na internetu existují i modernější a dokonalejší technologie programování stránek než HTML. Celý web je naprogramován v PHP se zajímavou grafikou. Trochu více informací o technice jinak super. Hodnocení redakce 1–2

http://www.hzs-hk.wnet.cz/
K příkladným webům patří Královehradecký kraj, naštěstí nešli cestou rušení již fungujících webů – Rychnov n/K (http://www.hzsrk.tyhan.cz/) patří k nejzdařilejším vůbec, pravidelně aktualizují výjezdy, což se jiným stránkám nedaří. Obsahově příkladně vedený web, ovšem použití menu v Javě ho trochu shazuje. Pomalu se načítá a někdy nefunguje tak jak má. Uživatel je pak nucen stáhnout jinou verzi Javaskriptu. Graficky celkem nenápaditý, asi tak průměr mezi ostatními weby. Hodnocení redakce 2.

http://www.hzspa­.cz/
Pardubické stránky graficky pokulhávají, nicméně informace mi tam zásadně žádné nechybí. Zlepšil bych orientaci na stránkách a jejich technické provedení.Naprosto souhlasím, grafika je na úrovní webů několik let zpátky. Zásadnější informace nechybí, jen by to chtělo investovat do profesionálního grafika. Hodnocení redakce 3 (ten vzhled je vážně hrozný).

http://www.hzslk­.cz
Liberecký kraj má konečně stránky na dobré úrovni po grafické i obsahové stránce, jen bych se pochlubil technikou, či moderní Jabloneckou stanicí. Stránky se proti nedávné verzi viditelně polepšily. Jen by to chtělo vylepšit orientaci čtenářů na úvodní straně. Informace nechybí, chtělo by to ale častější aktualizaci o výjezdech. Hodnocení redakce 2–3.

http://www.fi­rebrno.cz/
Jihomoravský kraj se až tak moc čím chlubit nemůže. Zato doporučuji stránky Brněnských hasičů – http://www.ha­sicibm.cz/ , jsou sice po grafické stránce trochu překonané, ale obsahově jdou příkladem. Zejména podobnou sekci prevence jsem nikde nenašel. Stránky kraje jsou příkladem jak to vypadat nemá. Pomalu ani nepoznáte že jsou to stránky hasičů (jakési zelené listí na levé straně). Obsahově jen minimum povinné ze zákona, poslední příspěvek v Aktualitách je z počátku roku 2003 ! Chtělo by to silně zapracovat na zlepšení. Hodnocení redakce 4.

http://hzs.zl-kraj.cz
Zlínské stránky jsou profesionálně udělané, mají nový design a pokud se budou rozvíjet, jistě budou mezi těmi nejlepšími. Naprostá jednička mezi ostatními. Profesionálně vytvořené a vedené stránky, plné informací a aktualit. Nápaditý design, nechybí ani takové doplňky jako kniha návštěv či vyhledávání na webu. Není co vytknout jen tak dál. Hodnocení redakce 1.


http://www.hzspk­.cz
Plzeňský web se tváří poměrně optimisticky, nicméně jeho rozvoj ustal, nabízí sice základní informace, ale chybí mu aktualizace. Souhlasím, graficky nápaditý web, jen Aktuality by to chtělo novější než z června 2002. Statistiky výjezdů úplně chybí (odkaz Statistiky nefunguje). Hodnocení redakce 2–3.

http://www.hzscb­.cz/
Českobudějovičtí by mohli mít stránky rozhodně bohatší, chybí opět hlavně aktuálnost, ale např. informace o PCO nechybí. Obsahově průměr, chybí podrobnější informace o jednotkách a zásazích. Graficky na velmi nízké úrovni, něco podobného dnes vytvoří ve FrontPage každé desetileté dítě. Chtělo by to profesionála a grafiku podstatně změnit. Hodnocení redakce 3–4.

http://www.hasici-vysocina.cz/
Tyto stránky vypadají profesionálně, leč chybí aktuální události a rovněž sekce prevence a technika a jiné. Souhlasím jen grafika je trochu strohá. Chybí i více informací o jednotkách. Nevím z jakého důvodu ale tyto stránky se nejpomaleji načítaly. Hodnocení redakce 3.

http://www.hzsmsk­.cz
Moravskoslezský kraj, na mnoho linků nejde déle než rok kliknout. Nicméně lze aspoň stáhnout nějaké to nařízení. Informace o územních odborech je omezena jen na kontakty. Kvalitně odvedená práce grafika, Ale nefunkční odkazy web shazují. Informací velmi málo. Hodnocení redakce 4.


http://www.hzs-kvk.cz/
Stránky Karlovarského kraje nefungují, nerad bych jim křivdil, možná jen dočasný výpadek. šlo asi jen o krátkodobý výpadek. Nyní již fungují a patří mezi ty kvalitněji vedené stránky. Slušná grafika, aktualizace (jen chybí statistiky výjezdů). Informace dobré, i když by to chtělo více o jednotkách (pouze adresa a seznam techniky). Vcelku nadprůměrné stránky. Hodnocení redakce 2.


http://www.mvcr.cz/…i/index.html
http://www.mvcr.cz/…h/index.html
Ústecký kraj má jen základní informace na stránkách MV. Rovněž Středočeši nepovažují za nutné obsáhleji informovat a spokojují se s azylem MV. Ústí a střední Čechy jsou naprosto podprůměrné. Stránky obsahují jen minimum informací (Slovo ředitele, charakteristika kraje, organizační struktura). U středočechů chybí i možnost obrátit se na někoho mailem (aspoň na webu nejsou uvedeny, jen telefoní čísla). Hodnocení redakce u obou krajů 4–5.

Chtěl bych ještě dodat že tiskoví mluvčí některých krajů přispívají do aktualit na stránkách MV, takže pod jednotlivými kraji, lze najít poměrně čerstvé zprávy.

Autor:Jaroslav

Podtržené věty jsou doplněny redakcí.
Sdílet