Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Šumpersku hořel bývalý zámeček Třemešek, plameny zasáhly střechu objektu

V pondělí 2. července 2018 byl v 15:15 hodin oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje požár bývalého zámku v obci Dolní Studénky – Třemešek na Šumpersku.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Šumperku a ze Zábřehu a dobrovolní hasiči ze Šumperku – Temenice, Bludova a Nového Malína. Již v době jízdy k zásahu bylo vidět šlehající plameny a hustý černý dým valící se ze střechy zámku.

Hasiči po příjezdu zjistili, že požárem je zasažena asi polovina střechy a půdní prostor bývalého zámečku. Zásah hasiči prováděli jak pomocí výškové techniky z vnější strany budovy, tak také z půdních prostor.

Silný hustý dým si vyžádal zásah hasičů v dýchací technice, proto velitel zásahu povolal na místo protiplynový automobil ze stanice v Olomouci, který hasičům doplňoval dýchací přístroje.

V 17:16 hodin hlásil velitel zásahu lokalizaci, v průběhu likvidačních prací hasiči vynášeli ohořelý materiál z půdního prostoru a dohašovali ho, vyhledávali skrytá ohniska, která prolévali vodou a po 20. hodině se začaly jednotky postupně vracet zpět na své základny. Na místě požáru byli zástupci obce a památkového úřadu.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, evakuována byla jedna osoba. Na místě požáru pracoval také vyšetřovatel, který bude zjišťovat, co stojí za příčinou vzniku požáru. Výše škody byla upřesněna na 1,5 milionu korun, hasiči svým zásahem uchránili majetek v hodnotě 7 milionů korun.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet