Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na operační středisko HZS Libereckého kraje volali lidé z Matterhornu, podařilo se je zachránit

Profesionalita, šikovnost, rozhodnost, znalosti. To je stručné zhodnocení práce dvou příslušníků HZS Libereckého kraje, a to konkrétně operačního důstojníka por. Bc. Daniela Jarolíma a operačního technika prap. Tomáše Fotra.

Dne 2. 7. 2018 ve 20:37 přijalo krajské operační a informační středisko HZS LK tísňové volání občana ČR s žádostí, že se nachází společně s dalšími dvěma osobami v dosti svízelné a životu nebezpečné situaci, ve stěně hory Matterhorn, na výstupové trase z italské strany.

V době ohlášení na místě události panovalo nevlídné počasí, pršelo a teplota vzduchu byla okolo 2°C. Volající oznámil, že jsou všichni promrzlí, vyčerpaní a nemají sil na návrat do horské chaty Refuge Duc des Abruzes ál Oriendé, odkud na výstup nastupovali.

Operační technik ihned vytěžil nezbytné informace o místě ubytování (městečko Breuil-Cervinia), směru výstupu, nadmořské výšce a nezbytné GPS souřadnice volajícího. Na základě vytěžených údajů se podařilo velmi přesně lokalizovat polohu české skupiny, ta se v té době nacházela v nadmořské výšce 3200 metrů.

Veškeré vytěžené informace operační důstojník předal na OPIS GŘ HZS ČR, které dále koordinovalo záchranné práce ve spolupráci s policejním prezidiem.

Ve 21:49 hodin operační důstojník zpětně kontaktoval oznamovatele a k radosti všech zjistil, že všichni tři čeští občané byli zachráněni pomocí vrtulníku.

Díky skvělé práci všech zúčastněných se podařilo české občany zachránit ve velmi rychlém čase. Opět se tak ukázalo, že díky profesionálnímu přístupu a novým technologiím umíme českým občanům pomoci i v zahraničí.

por. Daniel Mlčoch, DiS.
HZS Libereckého kraje
Sdílet