Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidaci požáru na Malém Stožci na Děčínsku zajistil vrtulník s bambi vakem

Informaci o tom, že hoří na vrcholu Malého Stožce, přijali hasiči na tísňové lince 6. července 2018 kolem 14. hodiny. Operační středisko na místo vyslalo profesionální hasiče z Varnsdorfu společně s dobrovolnou jednotkou z Horního Podluží.

Přístup na vrchol je pro hasiče „v plné zbroji“ náročný, s sebou samozřejmě nesli ženijní nářadí a speciální zádový vak s vodou.

Hasiči po příchodu zjistili, že hoří skoro pod vrcholem znělcového hřbetu, který se tyčí do nadmořské výšky 659 metrů. Zpozorovali, že dým se valí zpod kamenů a oheň prohořívá do hloubky. Žhavá místa okamžitě hasiči zalili vodou, pro uhašení ji však bylo potřeba mnohem více.

Protože se jednalo o náročný terén s velkým převýšením, museli by hasiči natáhnout několik stovek metrů hadic, aby potřebné tisíce litrů vody dostali až k požáru.

Bylo proto zažádáno o vrtulník se speciálním bambi vakem. V Praze odstartoval policejní Bell 412, mezitím byly na letiště v Chřibské povolány jednotky z Chřibské, Rumburku a České Kamenice. Hasiči tam měli za úkol bambi vak plnit vodou.

Povolané jednotky jsou předurčené právě na tyto situace, za sebou mají školení o tom, jak se pod vrtulníkem a v jeho blízkosti chovat.

Přečtěte siObdobí lesních požárů se opět přiblížilo, hasiči v celé republice trénují spolupráci s vrtulníkem

Po naplnění vaku se pilot s vrtulníkem vždy přiblížil k požářišti a cílenou trefou ve spolupráci se zbylou posádkou hasil přesně tam, kde bylo potřeba. Provedeno bylo celkem pět shozů, vynásobeno 800 litry na jeden shoz tak na místo vrtulník dopravil od hasičských cisteren přibližně 4000 litrů vody.

Na místo se dostavili jak zástupci CHKO, tak i policisté.

Jednou z příčin požáru může být neuhašené ohniště po turistech, kteří si na kamenech například ohřívali buřty. Díky brzkému zpozorování kouře nedošlo k rozšíření na celý les.

Sdílet