Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kytlicích hasiči evakuovali dětský tábor, námětem záchranné akce byl hrozící orkán

Krátce po přelomu ze soboty na neděli 8. července 2018, po tom, co zhasla v obci všechna světla, zamířili hasiči z Kytlic společně s dobrovolnou jednotkou z České Kamenice do dětského tábora v kytlické části Falknov. Hrozilo totiž velké nebezpečí – orkán. Tedy alespoň dle námětu zkušební noční záchranné akce.

Když hasiči na místo dorazili, necelých sto dětí včetně vedoucích už čekalo na evakuaci. Čas byl neúprosný a „orkán“ se rychle blížil, což si mohlo – vzhledem k blízkosti lesa a vzrostlých stromů – vyžádat oběti nejen na majetku, ale i životech.

Hasiči tak na nic nečekali a s evakuací tábora začali. Ty nejmenší účastníky kyvadlově dopravní automobily odvážely do místní základní školy, větší děti šli za dozoru vedoucích a hasičů pěšky, přibližně 400 metrů dlouhou cestu jim hasiči nasvítili. Po odchodu všech osob hasiči samozřejmě museli zkontrolovat všechny stany, nikdo v nich ale nezůstal.

Stres jedné z účastnic tábora celou záchrannou akci zkomplikoval, začala totiž předčasně rodit – už v sedmém měsíci. A zatímco jí hasiči poskytovali předlékařskou pomoc, o porodu se dozvěděl přítomný tatínek a situace ho rozhodila natolik, až dostal infarkt. Občas se to tak sejde :-)

Se vším si ale hasiči poradili a po ukončení evakuace byly všechny děti transportovány zpět do tábora.

Jednotka hasičů z Kytlic byla obnovena v roce 2012. Od té doby hasiči dokázali získat a opravit několik zásahových vozidel, v současné době probíhá stavba nové hasičské zbrojnice. Dokončena by měla být koncem roku.

Sdílet