Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Pražském okruhu došlo k nehodě dvou nákladních vozidel, jedno z nich převáželo osobní automobily

V úterý 10. července 2018 deset minut po 18. hodině přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o vážné nehodě na Pražském okruhu na kilometru 0,5 ve směru od brněnské k plzeňské dálnici.

Operační důstojník k události vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic HZS Říčany a HZS Jílové. Zároveň v rámci mezikrajské výpomoci vyjela i jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice Chodov.

Po komplikovaném příjezdu kvůli zcela ucpané komunikaci bylo zjištěno, že těsně za dálniční křižovatkou u Jesenice se střetla dvě nákladní vozidla, která zcela zablokovala průjezd ve směru k letišti.

Jedna souprava převážela nové osobní vozy, které po kolizi z přepravníku spadly. Druhý kamion naplněný krabicemi s cigaretami zůstal po kolizi odstavený o kousek dál u krajnice, ale z rozpáraného boku návěsu se na vozovku vysypala část nákladu.

Kromě toho došlo na tahači k proražení nádrže a úniku nafty, která se dostala na rozpálený výfuk a způsobila menší požár. Ten se řidiči podařilo zlikvidovat ještě před příjezdem jednotek ručním hasicím přístrojem, ale na kontrolu vyjel také vyšetřovatel požárů.

Oba řidiči vyvázli bez zranění, a tak se hasiči věnovali zamezení dalšímu úniku pohonných hmot, zasypání rozlité nafty a zajištění protipožárního opatření na všech vozidlech. Na místo byl přivolán i zástupce životního prostředí příslušné obce s rozšířenou působností k odbornému posouzení situace.

Na odstranění následků nehody byla nakonec povolána specializovaná firma, stejně tak na naložení a odtah havarovaných vozidel. Provoz v inkriminovaném úseku byl obnoven až kolem půlnoci.

Příčinami vzniku dopravní nehody se zabývá policie. Po dobu zásahu zálohovaly říčanskou stanici pro případný další výjezd jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Říčany a Mnichovice.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet