Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení LEZEC 2018 v Praze prověřilo hasiče i policisty, zasahoval i vrtulník

Ozbrojený pachatel na stožáru velmi vysokého napětí a zdravotní indispozice během údržbových prací. To byly scénáře součinnostního cvičení LEZEC 2018, které v Praze – Benicích realizovaly společnost ČEPS, HZS hlavního města Prahy a PČR.

Cílem taktického cvičení byla koordinace složek IZS při nácviku záchrany osob ze stožáru VVN a ochrany prvků kritické infrastruktury státu. To vše v reálném prostředí v blízkosti vedení velmi vysokého napětí.

Stožár linky velmi vysokého napětí poblíž Benic u Prahy se 11. července 2018 proměnil v místo, kde se zachraňovaly lidské životy.

Na tísňovou linku 112 ohlásil volající, že jeho spolupracovník při opravě na stožáru VVN má zdravotní problémy a zůstal zde viset.

Operační středisko po potvrzení události vyslalo na místo jednotky HZS hl. m. Prahy a Leteckou službu PČR. Podobný scénář se opakoval také poté, co na stožár VVN vylezl ozbrojený pachatel. Úkolem policistů pražské zásahové jednotky bylo pachatele zadržet a dopravit na zem.


Cílem cvičení bylo prověřit připravenost na podobné situace a nácvik koordinace postupů složek IZS v obtížnějším prostředí v blízkosti vedení velmi vysokého napětí.


Součinnostní cvičení v reálných podmínkách velmi vítáme. Zajištění bezpečného a spolehlivého provozu české elektrizační soustavy je jedním z hlavních úkolů naší společnosti,

řekl Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS.

Úkolem společnosti ČEPS během cvičení bylo zejména ověřit účinnost stanoveného způsobu vyhlášení poplachu, prověřit koordinaci odpojení stožáru VVN pro záchrannou činnost jednotek IZS a předpokládaný čas dojezdu pohotovostní skupiny.

Cvičení poskytlo složkám integrovaného záchranného systému možnost seznámit se s technickými prostředky využívanými pro záchranu z prostor v blízkosti VVN i nácviku zásahu v reálných podmínkách.

Měli jsme jedinečnou šanci procvičit si přesnou koordinaci svých postupů s pilotem vrtulníku PČR, zejména v obtížnějším prostředí nad stožárem velmi vysokého napětí,

řekl plk. Ing. David Vratislavský, ředitel odboru IZS HZS hl. m. Prahy.

Policisté pražské zásahové jednotky provedli zákrok proti ozbrojenému pachateli, který vnikl na stožár velmi vysokého napětí.

Zatímco jej dva policisté odzbrojili a zadrželi přímo na stožáru, třetí se za nimi slanil z vrtulníku. Za pomoci zajišťovacích lan jej poté policisté dopravili na zem,“

uvedl Jan Rybanský, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie hl. města Prahy.

Vedení linek VVN společně s dalšími objekty ve správě společnosti ČEPS patří k prvkům kritické infrastruktury stá­tu.

Narušení jejich bezpečného provozu by mělo přímý dopad na zajištění spolehlivých dodávek elektrické energie nejen v ČR, ale v rámci propojených soustav také v širším evropském kontextu.

Společnost ČEPS proto aktivně prověřuje svou připravenost mimořádné či krizové situace řešit. Pravidelně se účastní součinnostních cvičení ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému, Armádou ČR a krajskými samosprávami.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet