Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po těžké nehodě nákladních aut u Bezměrova

Dne 10. 8. 2009 v 05:31 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u Bezměrova. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem, kterou v rámci mezikrajské pomoci posílila jednotka profesionálních hasičů z Kojetína (OLK).

Dne 10. 8. 2009 v 05:31 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u Bezměrova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem, kterou v rámci mezikrajské pomoci posílila jednotka profesionálních hasičů z Kojetína (OLK). Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na známé křižovatce u Bezměrova, nedaleko napojení na dálnici D1, došlo k těžké dopravní nehodě mezi dvěma nákladními vozy zn. Iveco a Scania s návěsem.

Asi padesátiletý řidič iveca vjel do křižovatky, kudy zrovna projížděla rozjetá nákladní souprava. Čelní náraz do zadní trojnápravy návěsu znamenal pro řidiče těžké zranění a zaklínění v kabině. Druhý řidič nebyl při nehodě zraněn.

Po nárazu se utrhla nadstavba prvního nákladního vozu a s nákladem sušeného mléka se převrátila do prostoru křižovatky. Druhý nákladní vůz s nákladem gumárenských přísad zůstal rovněž nepojízdný.

Z hasičů na místo jako první dorazili profesionálové z Kojetína. Okamžitě se pustili do vyprošťování zaklíněného řidiče. Náročné vyprošťování za použití speciálních hydraulických nástrojů trvalo asi pětadvacet minut. Postupně se hasiči prostříhali k muži, kterého vytáhli a předali připraveným zdravotníkům. Po nutném ošetření byl muž odvezen do nemocnice.

Hasiči z Kroměříže se věnovali zajištění vraků proti případnému požáru a uniklé větší množství provozních kapalin museli postupně zlikvidovat sorbenty.

Doprava na důležité křižovatce byla značně omezena. Podařilo se vytvořit jeden jízdní pruh, ve kterém byla doprava řízena kyvadlově.

Dopravní komplikace trvaly celé dopoledne, během kterého byla realizována překládka nákladů a následné odtažení vraků.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet