Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Milovicích na Nymbursku hořela střecha rodinného domu, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu

Ve čtvrtek 12. července 2018 ve čtvrt na devět ráno byl na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášen požár rodinného domu v Milovicích na Nymbursku.

Krajské operační a informační středisko k události vyslalo profesionální hasiče ze stanic HZS Benátky nad Jizerou a HZS Nymburk a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Milovice a Lysá nad Labem.

Při příjezdu prvních jednotek na místo byla požárem zasažena střecha v plném rozsahu a hrozilo rozšíření ohně na oba sousední řadové domy. Proto velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu a požádal o posily.

K události byla vyslána ještě jednotka HZS Stará Boleslav, zároveň vyrazili podnikoví hasiči SŽDC Nymburk a také dobrovolné sbory z Benátek nad Jizerou, Brandýsa nad Labem, Smilovic, Sojovic a Staré Lysé.

Celkem se na místě sjelo jedenáct cisteren, protiplynový kontejner k zajištění náhradní dýchací techniky, výšková plošina a automobilový žebřík.

Uvnitř domu se nikdo nenacházel, takže se celá událost obešla bez zranění. Hasiči se zaměřili nejen na zdolávání plamenů na zasaženém objektu, ale zároveň nasadili vodní proudy i na uchránění obou vedlejších domů.

Potřebná hasební voda byla kyvadlově dovážena z čerpacího stanoviště, které bylo zřízeno v areálu nedaleké zemědělské firmy, a také z místní hydrantové sítě.

Na místo se dostavil také starosta obce, který pro téměř padesátku zasahujících hasičů zařídil ochranné nápoje a občerstvení. Požár se podařilo lokalizovat těsně před desátou hodinou, hasiči přitom zabránili přeskočení plamenů na sousední domy.

V další fázi zásahu jednotky vyklízely zasažený objekt, rozebíraly střešní konstrukci, která se částečně propadla, a vyhledávaly v půdním prostoru skrytá ohniska.

Kolem půl jedenácté začal velitel zásahu s redukcí sil a nechal snížit poplachový stupeň. Následně se na své základny začaly vracet i další jednotky. Likvidace požáru byla operačnímu středisku nahlášena před půl dvanáctou s tím, že na místě zůstane na dohlídku do pátečního poledne milovická dobrovolná jednotka.

Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel na 5 milionů korun, uchránit se podařilo majetek za 3 miliony. Příčinou vzniku požáru byla technická závada elektroinstalace.

Sdílet