Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pole v Radostné pod Kozákovem likvidovalo sedm hasičských cisteren

V souvislosti s tím, že na polích již od konce června probíhají žňové práce a zemědělci intenzivně pracují na sklizni obilí, roste počet požárů polních porostů, strnišť i zemědělské techniky.

V pondělí v 11:01 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen požár lisu balíků na poli v obci Radostná pod Kozákovem na Semilsku. Kromě zemědělského stroje požár částečně zasáhl i balíky slámy a strniště o ploše zhruba 1 ha.

K události bylo vysláno 7 jednotek hasičů. Jednotky na likvidaci požáru nasadily několik vodních proudů, hašení probíhalo také pomocí kropících lišt na cisternách. Již v 11:33 hodin hlásil velitel zásahu, že se podařilo požár lokalizovat a nehrozí další šíření.

Příčina požáru je stále v šetření, ale s největší pravděpodobností šlo o technickou závadu na svinovacím lisu slámy. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 200.000 Kč. Po uhašení plamenů zajistil majitel zaorávání požářiště.

V půl jedné odpoledne byl zásah ukončen a místo předáno místní jednotce a majiteli pozemku, kteří na pole budou ještě minimálně dvanáct hodin dohlížet.

Zasahující jednotky: HZS LK stanice Turnov, stanice Semily, dobrovolné jednotky – Radostná pod Kozákovem, Karlovice, Rovensko pod Troskami, Lomnice nad Popelkou, Hrubá Skála.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet