Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský tábor SDH Semily I. proběhl letos už podesáté

Když se v roce 2009 náš sbor rozhodl uspořádat hasičský dětský tábor, nikdo vlastně ani netušil co to v rámci organizace znamená. Kde jej uspořádat, jaký má být program a spoustu dalších věcí s tím spojených. Z amatérů se z nás za ta léta stala rodina, která zahrnuje instruktory i děti.

Letošní tábor, který nesl pořadové číslo 10. Tábor, který je jednou z nejvýznamnějších akcí našeho sboru, které každoročně pořádáme. Poslední roky s námi jezdí i kolegové a děti z SDH Košťálov a naše táborová rodina se tím rozrostla. Každoroční přípravy a práce na táboře jsou sice náročné, ale když pak jako instruktoři vidíme ty úsměvy a radost dětí, tak veškerá únava jde stranou. Jsme i zakladateli našeho „Táborového zpravodajství“, které v průběhu tábora denně zveřejňujeme na webových stránkách a profilu fcb našeho sboru.

Tím má každý rodič informace o tom co se na táboře dělá, jak se mají děti, jaké máme počasí i co bylo k jídlu. Pochopitelně se přikládají i fotografie z každého dne. Posledních pár let jsme zavedli i doručovací dopisovou službu prostřednictvím táborového emailu. Rodiče tím mají možnost napsat svým dětem dopis, který jim posléze předáme v tištěné podobě.

Program je vždy pestrý, od hasičského sportu přes výlety pěší i na kolech. Oblíbené jsou trasy na Trosky, hrad Kost a nebo na koupaliště v nedaleké Sobotce. Nechybí ani poznávací zájezd. Letošní byl do matičky Prahy, kde jsme navštívili Muzeum Karlova mostu, prošli jsme se i po něm a projížďka lodí po Vltavě na trase vedoucí pod Karlovým mostem do městských vodních kanálů.

Ta všechny děti nejvíce zaujala. Původní destinaci tábora na Svaté Kateřině jsme po čase vyměnili za krásné údolíčko Nebáku v Českém ráji. Zdejší roveňský sbor nám vychází vstříc a můžeme využívat jejich tréninkové prostory, kde se učíme a zdokonalujeme v hasičském sportu. Pravidelně pořádáme diskotékové karnevalové čtvrtky, na které zveme i ostatní návštěvníky zdejšího zařízení.

Díky dotačním programům města Semily, Libereckého kraje a dalších institucí můžeme všem dětem zajistit maximální pohodlí, vybavenost, kvalitní stravu, o pestrosti táborového programu ani nemluvě.

Letošní 10tý tábor byl krásný, ale i krátký. Těch 9 dnů vždy uteče jako voda a každý z nás vždy víme, že ten poslední den je vždy spíše o smutku na jedné straně, protože tábor končí a kamarádi odcházejí, byť jen na čas, ale na druhé straně očekávané a radostné setkání s rodiči či sourozenci.

Na táboře nás navštívilo neskutečné množství rodičů a příbuzných dětí. I tímto způsobem mají všichni nezúčastnění možnost nahlédnout pod tu pomyslnou pokličku toho pomyslného táborového hrnce.

A co v roce 2019? To je jednoduché, za rok opět jedeme na Nebák.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I.
Sdílet