Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět desítek výjezdů hasičů kvůli špatnému počasí zaznamenali hasiči v Moravskoslez­ském kraji

Celkem padesátkrát museli od středečního rána do večera 18. 7. 2018 vyjíždět profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji kvůli nepříznivému počasí, tedy silným dešťům a větru. Především odstraňovali nebezpečné a spadlé stromy a silné větve (26 výjezdů, počet odstraněných stromů byl vyšší), také čerpali vodu ze zatopených domů a sklepů (12 výjezdů) a čistili ucpané kanály, které přinesly lokálně zatopené silnice.

Rovněž monitorovali některé toky na beskydské straně kraje, kde voda vystoupila během odpoledne na první a druhý stupeň povodňové aktivity.

Více než polovina zásahů se do středeční 21. hodiny odehrála v okrese Frýdek-Místek, o zbytek se podělily další 4 okresy MS kraje – Bruntál, Karviná, Ostrava-město a Nový Jičín. V okrese Opava nemuseli hasiči dosud vyjet ani jednou. Krátce před 21. hodinou nebyla v terénu žádná jednotka profesionálních (HZS MSK) či dobrovolných hasičů.

Pády stromů ani další události zatím nezpůsobily žádné zranění ani žádné větší škody, jen v několika případech se dřeviny opřely o elektrické vedení.

Dvě jednotky hasičů (HZS MSK Frýdek-Místek a SDH Frýdlant nad Ostravicí) se ve středu odpoledne potýkaly s vytahováním osobního automobilu Audi s6 Combi, které skončilo v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Řidičce se podařilo včas uniknout, hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat a také pročišťovat kanál.

Ve středu večer se situace s nepříznivým počasím viditelně uklidňovala. Hasiči se ale připravovali na co nejlepší „noční“ zvládnutí možných důsledků další vlny vydatného deště, která do Moravskoslezského kraje směřovala ze severu, tedy z Polska.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet