Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři jednotky hasičů vyjely k záchraně dvou tonoucích mužů v Ostravě, jednoho z nich resuscitovali

Tři jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z okresu Ostrava-město vyjely v sobotu 21. 7. 2018 po poledni k nahlášenému tonutí v Ostravě, a to k jezu na řece Ostravici v Ostravě-Hrabové (Mostní ulice). Při záchraně dvou mužů se zapojily do spolupráce s dalšími složkami integrovaného záchranného systému (IZS) – Policií ČR a Zdravotnickou záchrannou službou MSK.

První z dvojice mužů na břehu (31 let) zřejmě skočil v parném počasí do rozvodněné řeky (po nedávných vytrvalých srážkách) pod jezem mezi Hrabovou a Vratimovem, plné pohybujících se kusů dřeva a dalších naplavenin, aby se osvěžil, druhý (45 let) za ním skočil, aby mu pomohl. Ten druhý byl následně nesen silným proudem, až jej po přibližně patnácti minutách o více než kilometr níže vytáhli z vody policisté.

Jednotka dobrovolných hasičů z Vratimova jela za tímto „plovoucím“ mužem, jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy na další jez po proudu v Ostravě-Kunčicích pro případné zachycení muže a jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Jih zůstala k dispozici u jezu v Hrabové. Vzhledem k rychlému vylovení obou mužů nemuseli hasiči použít žádné čluny, které sem na začátku zásahu přivezli.

Při vytažení nejevil pětačtyřicetiletý muž žádné známky života. Poskytování první pomoci zahájili dobrovolní hasiči z Vratimova, pak se připojil tým ZZS MSK. Podařilo se jim obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej ZZS MSK transportovala do ostravské Fakultní nemocnice.

Prvnímu muži (31 let) se ve vodě ve vývaru pod jezem v Hrabové podařilo zachytit větve a udržet se nad hladinou. Po vytažení policisty mu základní pomoc poskytli hasiči a poskytli mu teplo uvnitř kabiny jejich hasičského vozidla. Utrpěl jen drobné oděrky a odmítl transport do zdravotnického zařízení.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet