Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Z okna domu šlehaly metrové plameny

Plameny a hustý dým probudily obyvatele v ulici Sokola Tůmy v kladenské městské části Švermov 14. srpna 2009 krátce před sedmou hodinou ranní. V rodinném domě, který pohltily plameny, byly v době vzniku požáru dvě osoby z nichž jedna pohybově postižená.

Plameny a hustý dým probudily obyvatele v ulici Sokola Tůmy v kladenské městské části Švermov 14. srpna 2009 krátce před sedmou hodinou ranní. V rodinném domě, který pohltily plameny, byly v době vzniku požáru dvě osoby z nichž jedna pohybově postižená.

Požár rodinného domu byl na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen v pátek 14. srpna 2009 v 06:51 hodin. Na místo události byla vyslána zásahová jednotka ze stanice Kladno a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Pchery, Smečno a Brandýsek. Jako záloha na stanici Kladno byly následně povolány jednotky Sborů doborovolných hasičů obcí Unhošť a Žilina.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že přízemní rodinný dům je zasažen plameny, vycházejícími z okna jednoho z pokojů. Od na místě přítomných obyvatel hasiči dostali informaci, že uvnitř objektu bydlí dva lidé. Hasiči proto ihned zahájili hasební zásah pomocí 3 útočných proudů C, směřovaných ze dvou přístupných částí budovy a na ochranu sousedního rodinného domu a současně ihned zahájili průzkum uvnitř objektu za účelem vyhledání osob. Následně bylo zjištěno, že jeden z obyvatelů opustil dům před příjezem jednotky a v dosud požárem nezasažené části domu je starší pohybově postižená žena, kterou museli hasiči z objektu vyvést a následně ženu předali posádce zdravotnické záchranné služby. Lékařka na zachráněné ženě neshledala žádné zranění.

Po provedené lokalizaci požáru bylo zjištěno, že požár vznikl v jedné z místností rodinného domu a následně se rozšířil na veškeré vybavení místnosti a na dřevěný strop. V této fázi hasiči požár zlikvidoavli a uchránili tak vysoké hodnoty jak na požárem zasaženém objektu tak na těsně přiléhajících sousedních objektech.

Hrozivě vypadající požár se obešel bez zranění. Majiteli objektu vznikla škoda na majetku předběžně odhadnutá na 200 tisíc korun, hasiči včasným zásahem uchránili hodnoty za cca 1 milion korun.

Vyšetřovatel požárů na místě označil jako příčinu vzniku požáru nedbalostní jednání – kouření.

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů
HZS Středočeského kra­je

-miw-

Sdílet