Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Seniorka se vrátila do hořícího domu

Požár zpozorovali sousedé, kteří uviděli hustý černý kouř nad střechami. Jeden ze sousedů běžel k hořícímu domu, vběhl dovnitř a vyvedl ven majitelku. Asi osmdesátiletá seniorka se nadýchala nebezpečného kouře a byla v šoku.

Dne 17. 8. 2009 v 06:05 hod. byli hasiči informováni o požáru v obci Březolupy.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, které postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Březolup, Bílovic, Babic a Pašovic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu.

Požár zpozorovali sousedé, kteří uviděli hustý černý kouř nad střechami. Jeden ze sousedů běžel k hořícímu domu, vběhl dovnitř a vyvedl ven majitelku. Asi osmdesátiletá seniorka se nadýchala nebezpečného kouře a byla v šoku. Po vyvedení ven se však otočila a vběhla znovu do svého domu. Soused vykopl branku, vběhl do dvora, znovu do domu a napodruhé dostal ženu z dosahu plamenů.

Kvůli objížďce města trval dojezd profesionálních hasičů asi patnáct minut. Postupně hasiči rozvinuli několik proudů vody a začali s hasebním útokem. V dýchacích přístrojích pronikli hasiči do hořících místností i na střechu. Požár prostoupil obytné místnosti, stropy i celou střechu. Intenzivním hašením se podařilo požár lokalizovat až po osmdesáti minutách zásahu. Dostatek vody zajišťovaly cisterny dobrovolníků i městský hydrant.

Ke zraněné ženě musela vyjet posádka zdravotnické záchranné služby, která ji na místě ošetřila a následně odvezla do nemocnice k hospitalizaci.

Celý dům museli hasiči prohledat a pokračovat v dohašování skrytých ohnisek požáru v konstrukcích střechy i stropů. Z půdy hasiči vyhazovali seno, kteté bylo dále dohašováno. Celkové likvidační práce trvaly další dvě hodiny. Pracovníci energetické společnosti museli odpojit proud do domu. Krátce po sedmé hodině ranní byla vystřídána směna profesionálních hasičů z Uherského Hradiště.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet