Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dostali novou techniku

Profesionální hasiči Plzeňského kraje obdrželi koncem loňského roku z prostředků Ministerstva vnitra ČR novou techniku.

Jedná se například o nosič kontejnerů MULTIFIT LHT 190.51 na podvozku SCANIA. Nosič je dlouhý 8.200 mm, široký 2.550 mm a vysoký 3.050 mm. Je opatřen motorem DC 11 04 s výkonem motoru 280 kW/ 1.900 ot.min-1 a jeho maximální povolená rychlost je 100km/h. Součástí je nakládací jeřáb HIAB 071, tzv. hydraulická ruka, s hydraulickým dosahem 7,2 metru.
Jedním z trojice kontejnerů, který mají profesionální hasiči k dispozici je kontejner chemický. Je určen k přepravě technických prostředků k likvidaci úniků nebezpečných látek. Kontejner je dlouhý 5.810 mm, široký 2.500 mm a vysoký 2.250 mm. Kontejner je vybaven protichemickými obleky, dýchacími přístroji včetně náhradních láhví, měřícími a hasícími přístroji, zdravotnickým materiálem, elektrocentrálou, prodlužovacími kabely, přenosnými stativy a halogenovými reflektory, výstražnými kužely, značkami a vytyčovacími páskami, nejiskřícím nářadím, čerpadly, hadicemi, ventily, přechody a záchytnými nádobami. Nechybí těsnění, kanálové ucpávky a norné stěny.
Nové vozidlo obdrželo také Školící středisko a laboratoř Třemošná. Jedná se o mobilní chemickou laboratoř ve vozidle IVECO 65 C15-DAILY UNIJET opatřeným dieselovým čtyřválcem s přímým vysokotlakým vstřikem paliva typu Common RAIL, o výkonu 107 kW a zdvihovém objemu 2.798 ccm, přeplňovaný turbodmychadlem,. Vozidlo je opatřeno nástavbou v podobě celokovové uzavřené skříně se zadními dvoukřídlými a bočními posuvnými dveřmi. V nástavbě je rozvod elektrické instalace 12 V DC a 230 V AC, rozvod 230 V je i v kabině. Vozidlo je opatřeno elektrocentrálou. Nechybí ani rozvod tlakových technických plynů (dusík z tlakové lahve, vzduch z kompresoru), zásobník destilované, pitné a užitkové vody pro provoz laboratorní části a dekontaminaci a nádrží na odpadní vodu. Ve vozidle je možno provádět odběr vzorků plynů, kapalin i pevných látek. Je zde možno provést základní chemický rozbor vody, stanovit obsah ropných látek ve vodách, případně zemině, stanovit plynné látky v ovzduší, stanovit vybrané průmyslové škodliviny v ovzduší, explozivní látky v ovzduší, bojové chemické látky, úroveň radiace aj.
Novou CAS 24 Terno na podvozku T 815 po územním odboru HZS Plzeň, obdržel koncem roku i územní odbor HZS Tachov. Vozidlo je určené pro všechny typy technických zásahů. Je opatřeno motorem T3C-928.80 o maximálním výkonu 270 kw/1.800 ot.min-1. K výbavě patří čerpací zařízení – čerpadlo GODIVA WTA 2010, nádrž na 3.200 litrů vody a nádrž na 400 litrů pěnidla. Nechybí ani dva průtokové navijáky, osvětlovací stožár Teklite TF 340/5, elektrocentrála NEEC H4, elektrický šnekový naviják na předním nárazníku Ramsey RE 8000, hydraulické vyprošťovací zařízení Holmatro a přetlakový ventilátor HURRICANE MT 236.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško
Sdílet