Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedenáct jednotek zasahovalo u rozsáhlého požáru stavení v obci Šubířov – Chobyně

Ve středu 1. srpna 2018 byl v 9:54 hodin oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje požár rodinného domu v obci Šubířov – Chobyně.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Konice, z Olomouce a z Moravské Třebové (HZS Pardubického kraje) a dobrovolní hasiči z Šubířova, Konice, Kladek, Dzbelu a Hvozdu z našeho kraje a dobrovolní hasiči z Jevíčka, Jaroměřic a Chornice z Pardubického kraje. Oznamovatel v hlášení uvedl, že uvnitř domu jsou lidé a ozývají se výbuchy.

Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že celý dům včetně několika hospodářských budov, kůlen a přístavků je zcela zachvácen plameny. Hasiči zajistili přes energetiky vypnutí elektrické energie a zahájili hasební práce.

Z objektu hasiči vynesli několik propan-butanových lahví a kanystrů s pohonnými hmotami. Velitel zásahu rozdělil místo požáru do několika úseků, které hasiči postupně prolévali vodou.

Plameny dostali hasiči pod kontrolu za hodinu a půl po oznámení. V průběhu likvidačních prací hasiči rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska. Likvidaci požáru hlásil velitel zásahu v 13:40 hodin. Zásah byl pro zasahující hasiče vzhledem ke klimatickým podmínkám extrémně náročný, potřebují častější odpočinek a střídání.

Při požáru se zranily dvě osoby, které zdravotnická záchranná služba odvezla na ošetření do nemocnice. Výše škody byla upřesněna na 1 milion korun, příčina vzniku požáru je v šetření. Na místě zůstává po dobu následujících osmi hodin na dohled dobrovolná jednotka ze Šubířova.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet