Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkend hasičů Královéhradeckého kraje

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovaly během uplynulé soboty a neděle u 30 událostí. Hasiči vyjeli k sedmi požárům, které způsobily škodu za 365 tisíc korun, pomáhali u čtyř dopravních nehod a vyjeli k jedenácti technickým zásahům. Čtyřikrát vyjeli zcela zbytečně k planým poplachům, třikrát se jednalo o záchranu osob a v jednom případě odstraňovali unikající látky z komunikace.



Hasiči pomáhali během víkendu při záchraně tří paraglidistů na Černé hoře

V sobotu 15. srpna 2009 krátce před polednem došlo k pádu paraglidisty na svahu Černé hory v Janských Lázních na Trutnovsku. Na místo vyrazil vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové a byl povolán hasič – letecký záchranář z Hradce Králové, který je speciálně vycvičen pro práci v podvěsu vrtulníku. Paraglidista se dostal do potíží při startu a po problémech s padákem se zřítil ze zhruba patnáctimetrové výšky. Po příletu vrtulníku k místu byl zraněný muž vyzdvižen v podvěsu vrtulníku a přepraven na přístupnější místo, kde byl přeložen do vrtulníku a transportován do královéhradecké nemocnice.

Další dva paraglidisty zachraňovali v sobotu 16. srpna 2009 na Černé hoře hasiči – letečtí záchranáři a zdravotničtí záchranáři. První paraglidista se zřítil před půl druhou odpoledne u přistávací plochy na Černé hoře v Janských Lázních. V tomto případě mohl pilot vrtulníku přistát nedaleko místa události a nemusel zasahovat hasič – letecký záchranář. Zraněný muž byl zajištěn a letecky transportován do nemocnice.

Druhý paraglidista se zřítil o tři hodiny později také v oblasti Černé hory v Janských Lázních. Při této události zasahoval hasič – letecký záchranář z Hradce Králové, který se na místo pádu dostal v podvěsu vrtulníku. Zraněný paraglidista byl zajištěn do speciálních nosítek a přepraven na přístupnější místo. Odtud byl letecky transportován do nemocnice.

Požár zničil balíkovou slámu

V sobotu 15. srpna 2009 v 08:28 hodin byl na operační středisko hasičů ohlášen požár skladu slámy v Javornici na Rychnovsku. Na místo vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči ze Slatiny nad Zdobnicí a Javornice.

Požár zasáhl zhruba 300 metrů čtverečných balíkové slámy ve skladu zemědělského podniku. Hasiči dostali požár pod kontrolu tři minuty po deváté hodině dopoledne. Zasažené a znehodnocené balíky slámy vyvezli ze skladu a na nedalekém poli dohasili. Požár se podařilo zlikvidovat v 11:00 hodin. Hmotná škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 365 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Hasiči likvidovali požár skládky

Profesionální hasiči z Nového Bydžova byli v neděli 16. srpna 2009 po půl druhé odpoledne přivoláni k požáru mezi obcemi Nový Bydžov a Sloupno. Na skládce Technických služeb města Nový Bydžov hořela hromada roští, větví a kmenů. Požár zasáhl plochu zhruba tři krát osm metrů. Hasiči dostali požár pod kontrolu za jedenáct minut od ohlášení a zlikvidovali jej za dalších 40 minut. Požár nenapáchal žádné hmotné škody. (foto: požární stanice Nový Bydžov) 

U obce Vinice se srazila dvě osobní vozidla, pomohl i dráček Záchranáček

K dopravní nehodě dvou osobních vozidel vyjeli včera 16. srpna 2009 v podvečer profesionální hasiči z Hořic. Nehoda se stala na silnici č. I/35 u obce Vinice na Jičínsku, kde se srazila osobní vozidla Peugeot 406 a Renult Clio. Osobní vozidlo Renault skončilo po nárazu mimo silnici, u Peugeotu došlo k úniku pohonných hmot. V osobním vozidle Peugeot cestovala čtyřčlenná rodina, včetně dvouapůlletého chlapce a půlročního miminka. Třicetiletý řidič, šestadvacetiletá spolujezdkyně a obě děti vyvázli z kolize bez zranění. Hasiči obdarovali staršího z chlapců, který byl z celé události otřesen, plyšového dráčka Záchranáčka. Šestašedesátiletý řidič druhého vozidla vyvázl také bez zranění. Hasiči zabezpečili automobily proti požáru a úniku provozních kapalin. Pomocí dopravních kuželů usměrňovali až do příjezdu Policie ČR dopravu. Po vyšetření celé události Policií ČR pomohli s naložením havarovaných vozidel na odtah a odklidili části vozidel z vozovky. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR. (foto: požární stanice Hořice)

Info: por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-wap-

Sdílet