Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Ústeckého kraje reprezentovali svá města a územní odbory na světových hrách ve Vancouveru

Hasiči Josef Kroupa, Jan Šeps, Ladislav Šnelly, Tomáš Ringler, Miloslav Hovorka, Oldřich a Vojta Dvořákovi úspěšně reprezentovali svá města, Ústecký kraj a také Českou republiku.

Právě díky městům Chomutov, Varnsdorf a firmám jako Severočeské doly a.s, JAS s.r.o, QuickBus, ReTOS, Big Shock nebo JaGa spol. s.r.o. se podařilo zafinancovat výpravu, která se (možná trošku v mediálním stínu oficiální české reprezentace) zúčastnila světových her na „vlastní triko".

Proč? „Nedozvěděli jsme se, že jsou nějaké nominační závody, případně které to z těch všech jsou… Kalendáře všech akcí v ČR máme k dispozici, ale u žádných není napsáno, že by byly nominační. Tak jsme se rozhodli to neřešit a zkusit to přes sponzory a města – a vyšlo to"

Jednotlivci z týmu se zúčastnili jízdy na horských kolech, TFA a řeckořímském zápase, celý tým pak své síly předvedl ve štafetě. Většina disciplín se odehrávala v „nejvíce našlápnuté" kategorii – 35 – 39 let.

Protože účelem nebylo pouze „zúčastnit se", ale „umístit se co nejvýše", systematická příprava začala hodně měsíců zpět. Návštěvy posilovny v rámci hasičské fyzické přípravy i ve volném čase, dlouhé trasy běhu a v neposlední řadě hodiny a hodiny strávené v sedle kola.

Po příletu do Kanady se celý tým musel aklimatizovat, pak už ale začaly místní přípravy na samotné hry. Ráno vstát, vzít kolo a jet trénovat do hor, případně na trať; nebo jít si zaběhat kolem Pacifiku a nasát místní vzduch – to všechno bylo potřeba pro úspěch naší reprezentace.

To se ale vyplatilo, v královské disciplíně „Ultimate Firefighter" Josef Kroupa obsadil skvělé páté místo, následovaný Janem Šepsem na místě sedmém. Prvního z Čechů z oficiální reprezentace pak nalezneme až na místě devátém.V kategorii Grand Master (nad 50 let) vybojoval stříbrnou medaili Oldřich Dvořák.

Na hrách byla spousta disciplín, ale při zjištění místních obyvatel, že se účastníme disciplíny „Ultimate Firefighter", bylo znatelné, že si hasičů obzvlášť váží.

Také se zde ukázala rozdílnost v pojetí této disciplíny u nás a v zahraničí – v Kanadě nebyla soutěž zaměřená na to „vyběhnout co nejvýše", ale skloubit rychlost a sílu dohromady. Na soutěžích v České republice na první, silové, části jsou výsledky většinou vyrovnané a rozhoduje se až v běhu do výškových budov, kde mohou vznikat až minutové rozdíly. To ve Vancouveru bylo eliminováno…

V horských kolech „Cross Country Bike" byla trať velice náročná – J. Kroupa dojel na místě desátém a J. Šeps na místě jedenáctém. Nutno však podotknout, že na předcházejících místech se nacházel pouze jeden hasič, zbytek účastníků byl z policejních řad.

Ve štafetě se celý tým umístil na druhém místě, o jedno místo výše, než oficiální reprezentace. Štafeta se běžela ve složení Josef Kroupa (HZS ÚLK/PS Varnsdorf), Jan Šeps (HZS ÚLK/PS Varnsdorf), Tomáš Ringler (HZS ÚLK/PS Bílina) a Ladislav Šnelly (HZS ÚLK/OUPO Chomutov). Na fotce na prvním místě tým z Brazílie, na druhém místě „neoficiální český tým" s vlajkou města Varnsdorf a na místě třetím oficiální česká reprezentace.

Výborně si vedli velezkušení chomutovští hasiči v řeckořímském zápase, kde získal dvě zlaté medaile Oldřich Dvořák, jednu zlatou Ladislav Šnelly a bronzovou si odvezl Tomáš Ringler.

Za zmínku stojí také sportovní výkony Vojtěcha Dvořáka, který se zúčastnil výběhu do mrakodrapu s plnou hasičskou zátěží (12. místo) a disciplín TFA v kategorii OPEN, kde sice nasbíral penaltové body, ale i přesto předvedl špičkový výkon.

Miloslav Hovorka, 56letý důstojník ve výslužbě (Pacov) se zúčastnil hodu oštěpem. A hlavně byl oporou pro náš tým, o který se staral při sportovních výkonech.

Poslední členkou byla Jana Šnelly, která pořizovala ze všech klání foto a video a velmi se snažila o povzbuzování při sportovních výkonech.

Pokud vezmeme celé hry průřezově, můžeme vzpomenout monstrózní slavnostní zahájení na Vancouverském stadionu, kdy stadion doslova praskal ve švech, 10 000 sportovců – zbytek stadionu zaplnili civilisté. Části celého ceremoniálu máte možnost vidět na videu výše.

Největší komplikací při celé akci byly velké vzdálenosti mezi jednotlivými sportovišti a doprava vybavení – centrum her samozřejmě bylo ve Vancouveru, ale hala řeckořímského zápasu byla vzdálena 50 kilometrů, závody na horských kolech se konaly v parku Whistler – vzdáleném 120 kilometrů od Vancouveru.

Celé hry byly velmi dobře organizované a účast družstva jistě nevyzněla do ztracena, nýbrž se jednalo o vynikající reprezentaci měst Varnsdorf, Chomutov, potažmo Ústeckého kraje a České republiky.

Celý tým se v současnosti začíná připravovat na další ročník her, který se uskuteční v roce 2011 v New Yorku.

-miw-

Sdílet