Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči v Doksech nově slouží 24 hodin denně, přebývat budou v kontejnerové stanici

Dne 2. srpna 2018 se v areálu Správy státních hmotných rezerv v ulici 5. května v Doksech sešli zástupci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje i České republiky, aby otevřeli dveře nových kontejnerů, které budou hasičům sloužit jako zázemí na další měsíce.

Provoz stanice HZS v Doksech zahájila již v červnu, ovšem ve velmi skromných podmínkách. Hasiči zde sloužili pouze přes den (na noc se přesouvali na stanici do České Lípy) a zázemí jim poskytoval velitelský kontejner s vedle stojící toitoikou.

Přečtěte siNejskromnější stanice hasičů zahájila provoz, v Doksech sídlí jednotka v kontejnerech a slouží jen ve dne

Stanice se tak od srpna změnila z „provizorní“ (taková, kterou svět neviděl) na „dočasnou“. Slouží na ní 1+15 hasičů, tedy velitel stanice a tři směny po pěti.

Pomocí stavebních buněk bylo nově vybudováno tzv. buňkoviště, které bude hasičům dále sloužit jako plnohodnotná stanice do té doby, než bude dokončena budova nové stanice Doksy.

„Kontejnerová stanice“ tak už má sklad, denní místnost pro příslušníky, kuchyňku, ložnici i místo pro velitele. Kontejnery jsou klimatizované, takže parné léto není zásadním problémem. Zásahová vozidla však garáž či přístřešek nemají a stojí na volném prostranství pod širým nebem.

Pokud HZS Libereckého kraje získá finance, nová – zděná – stanice by mohla stát v roce 2020.

Hlavními důvody, proč byly pro novou výjezdovou stanici vybrány právě Doksy, je jejich velká spádovost kolem 140 tisíc lidí a obecně nízké pokrytí jednotkami požární ochrany v této oblasti.

Jde o vyhledávanou rekreační oblast, k jejíž významným dominantám patří Máchovo jezero. Dalším pádným argumentem pro zřízení stanice právě v Doksech je, že tudy vede silnice č. 38 spojující místo s Mladou Boleslaví a také problémová komunikace č. 9 z Mělníka do České Lípy.

Ceremoniálu se zúčastnil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který společně s ředitelem HZS Libereckého kraje plukovníkem Ing. Luďkem Prudilem a generálním ředitelem HZS České republiky generálmajorem Ing. Drahoslavem Rybou symbolicky zazvonili na poplach, aby oficiálně požehnali hasičům v jejich novém působišti.

Součástí aktu též bylo jmenování nových hasičů a udělení medailí za věrnost třetího stupně za oddanost a pracovní nasazení.

Během dvou měsíců výkonu služby hasiči v okolí Doks vyjížděli přibližně 70×. Zejména zasahovali u lesních požárů, na nichž měl ale velké přispění žhář, který už byl dopaden.

Přečtěte siŽhář z Dubska na Českolipsku byl přistižen při činu, celkem devět požárů založil úmyslně 23letý mladík
Sdílet