Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro svůj unikátní univerzální hasicí automobil Tigon si Rosenbauer vybral osmikolový podvozek Tatra Force

Rakouský nástavbář Rosenbauer vyrobil extrémní univerzální hasicí automobil do těžkého terénu a náročných průmyslových provozů Tigon. Vůz je postaven na čtyřnápravovém podvozku Tatra Force z produkce automobilky z Kopřivnice.

Rosenbauer Tigon je konstruován především pro extrémní průmyslové použití jako jsou například rafinérie či doly, představovaný prototyp je určen pro saudská ropná pole. Je jedním z nejvariabil­nějších těžkých terénních průmyslových vozidel na celém světě. Název vznikl spojením slov tiger a lioness, tedy tygr a lvice.

Podvozek

Jako šasi posloužil model Tatra Force s pohonem všech osmi kol a říditelnými dvěma předními nápravami s pneumatickým odpružením. O pohon se stará motor Volvo TAD164VE-B o objemu 16,2 litrů o výkonu 515 kW, který je spřažen s osmistupňovou automatickou převodovkou Allison 4800 a přídavnou sestupnou převodovkou Tatra. Motor splňuje emisní normu Tier II, vůz dosahuje maximální rychlosti 120 km/h.

Na spojce nezávislý pomocný pohon umožňuje provoz čerpadla při jízdě bez ohledu na rychlost.

Všechny diferenciály jsou vybaveny uzávěrkou. Rosenbauer nabízí jako volitelné řešení i pětinápravovou verzi, rozvor představované čtyřnápravové je 4 490 mm.

Doslova obří pneumatiky, které zajišťují dobrou průchodnost terénem, jsou o rozměru 24R21.

Kabina je pětimístná, továrně vyvýšená a čtyřdveřová. Tři hasiči sedí vpředu, dva potom vzadu po stranách uprostřed uloženého hnacího agregátu.

Kabina svými rozměry nesplňuje požadované normy pro běžné zásahové automobily používané ve standardním provozu v České republice.

Nelze tak ani náznakem očekávat využití tohoto konstrukčního řešení u běžně používaných cisteren u veřejných hasičských sborů. Pro přepravu družstva slouží v nabídce Tatry modely Terra a Phoenix.

Podvozek Tatry je chráněn před sálavým teplem vodními tryskami. Všechna kola jsou vybavena centrálním huštěním pneumatik.

V zorném poli řidiče je displej couvací kamery, je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě.

Na předním nárazníku je uchycena joystickem ovládaná lafetová proudnice Rosenbauer RM15C o průtoku 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a dostřikem až 70 metrů, otočná je v rozsahu 330°.

Nástavba

Nástavba je konstruována jako modulová. Rám skříní tvoří hliníkové laserem řezané profily a plechy.

Vůz ve svých nádržích na hasivo z polypropylenu uveze 9 000 litrů vody, 3 500 litrů pěnidla a 500 kg prášku. Pětinápravová verze uveze až 25 000 litrů hasiva.

V Tigonu je použito nízkotlaké čerpací zařízení Rosenbauer N80, se kterým vůz dodá na požářiště až 8 000 litrů vody za minutu, volitelně lze zastavět model N130. O zásah vysokým tlakem vody se stará čerpadlo H5, které dosahuje jmenovitého výkonu 400 litrů za minutu při tlaku 40 barů.

Přiměšovací zařízení Hydromatic 800 umožňuje přimísení pěnidla zubovým čerpadlem v rozsahu 1 – 7 % nezávisle na jednotlivá výtlačná hrdla z čerpadla. Dokáže dodávat až 800 litrů za minutu při tlaku 17 barů. Nechybí systém Fixmix 2.0 E, který zajišťuje nezávislost procenta přimísení na množství průtoku vody čerpadlem.

Střešní lafetová proudnice Rosenbauer RM80C s tryskou ChemCore umožňuje zásah vodou, pěnou i práškem. její dostřik je až 100 metrů, proteče přes ní 9 500 litrů vody za minutu při tlaku 10 barů. I ta je ovládaná elektronicky joystickem, otočná je v rozsahu 360°.

Nástavba je řízena CAN sběrnicí skrze systém Logic Control System 2.0. Ten umožňuje ovládání provozních funkcí automobilu i nástavby skrze displej u obslužného panelu čerpadla či v kabině řidiče.

O osvětlení bezprostředního okolí vozu se starají LED světla, která jsou částečně zapuštěná do obou boků nástavby. Místo zásahu lze nasvítit pneumaticky výsuvným stožárem s LED světlomety.

Rozměry a hmotnosti

Automobil je dlouhý 12 260 mm, široký 2 900 mm a vysoký 3 700 mm. Maximální přípustná hmotnost je 43 000 kg.

Společnost Rosenbauer, která má více než 150 let zkušeností v oblasti vývoje a výroby, je světovým lídrem v technologiích a zdrojích požární ochrany.

Výhradním dovozcem a distributorem produktů Rosenbauer pro Českou republiku je náš partner, firma Požární bezpečnost s. r. o.

Přečtěte siSpolečnost Rosenbauer působí na trhu pro hasiče již více než 150 let, Panthery staví v novém závodě
Sdílet