Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyřnohá popelka

Od nepaměti patří žhářství mezi nejzávažnější zločiny a úmyslně založené požáry patří k trestné činnosti, která se jen velmi obtížně objasňuje. Nyní mají pražští specialisté nového pomocníka – služební fenu ASHIE – POPELKU

Vše začalo v roce 1986 v New Yorku v U.S.A. Jeden z detektivů městské policie přemýšlel nad tím, jak spolehlivě dohledat na požářišti nepatrné zbytky látek, které byly použity k založení požáru. V této době byly již vyšetřovateli požárů používány hydrokarbonové detektory, které však nefungovaly dostatečně spolehlivě a práce s tímto detektorem byla příliš zdlouhavá. Detektiv Robert Noll věděl, že psi dokáží detekovat i nepatrná množství výbušnin či drog a napadlo ho, že by bylo možné vycvičit psy i k detekci kapalin použitých k založení požáru. Myšlenku začal ověřovat v praxi na svém soukromém psu a po několika týdnech zkoušek dospěl k závěru, že jeho myšlenka je realizovatelná. Po té se již věci ujali odborníci. Společným úsilím Výcvikového střediska služebních psů Státní policie v Connecticutu, Úřadem státního zástupce v New Haven, Úřadem státního fire marshala, Kriminalistické laboratoře státní policie a Úřadem pro alkohol, tabák a střelné zbraně byl vycvičen první pes na světě, schopný vyhledávat zbytky hořlavých kapalin na požářištích. Jednalo se o fenu labradorského retrievera jménem MATTIE.

Její český protějšek se jmenuje ASHIE, ale pražští hasiči a policisté ji důvěrně říkají POPELKA. Dvouletá fena Německého ovčáka je prvním psem v České republice, který dokáže na požářištích vyhledat a označit nepatrné zbytky látek použitých k založení požáru. Specialisté Hasičského záchranného sboru nebo Policie ČR pak nalezené látky zajistí a zašlou je do laboratoře k dalšímu zkoumání.

Myšlenku využívat služební psy Policie ČR při vyšetřování požárů přivezl do České republiky ze služebního pobytu v U.S.A. jeden z psovodů Oddělení služební kynologie Správy hl. m. Prahy. U tohoto útvaru výcvik služební feny trval pět měsíců a byl prováděn v úzké spolupráci s Odborem zjišťování příčin požárů hasičského záchranného sboru hl. města Prahy a Technickým ústavem požární ochrany v Praze. Po celou dobu výcviku byli velmi nápomocni američtí kolegové , kteří prostřednictvím internetové sítě upřesňovali další postupy. Jedná se o zkušené specialisty z úřadu Fire Marshala státu Meryland a Výcvikového střediska Úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně ve Virginii.

Během zkušebního programu sl. fena prokázala schopnost samostatně pracovat nejen na běžných požářištích, ale i tam, kde je místo kontaminováno silně páchnoucími látkami. ASHIE dokáže vyhledávat zbytkové množství hořlavých kapalin na ohořelých vracích vozidel. V několika případech dokázala nalézt tyto zbytky po požáru automobilu, přestože byla při hasebním zásahu použita tlaková voda. Zbytky hořlavých kapalin nalezla na takových místech, že nemohly v žádném případě pocházet z palivového systému vozidel a požáry tedy byly založeny úmyslně. ASHIE dokáže rovněž vyhledávat předměty použité při založení požáru a je dokonce schopná označit i osobu, která požár založila.



Oddělení služební kynologie
- Správy hl. města Prahy Policie České republiky (ACP)

Zdroj: www.mvcr.cz
Sdílet