Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Poběžovice má díky Nadaci ČEZ nový defibrilátor

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Poběžovice obdržela za výrazné podpory Nadace ČEZ automatický externí defibrilátor LIFEPAK 1000, který je umístěn na vozidle Hyundai Tucson.

Jednotka je proškolena zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje v rámci programu „First Responder“, může tedy na vyžádání vyjet k poskytnutí první pomoci, nebo provést neodkladnou resuscitaci, např. v případě srdeční zástavy.

Vozidlo Hyundai Tucson je dále vybaveno záchranářským batohem, ve kterém je obsaženo veškeré potřebné vybavení, jako jsou krční límce, obvazový materiál, oxymetr, popáleninový set a mnoho dalšího.

Jednotka SDH Poběžovice je zařazena v kategorii JPO II/1, musí tedy vyjet do 5 minut od vyhlášení poplachu. V praxi to znamená, že se pacientovi může dostat první pomoci dříve, než přijede vozidlo Zdravotnické záchranné služby, což jsou v mnoha případech velmi cenné minuty pro záchranu života.

Za zmínku také stojí, že nově pořízený defibrilátor je zatím jediný stále umístěný na území města Poběžovice, což znamená velký krok dopředu v možnostech poskytování první pomoci.

Defibrilátor byl pořízen z příspěvku Nadace ČEZ, který v grantovém řízení „Podpora regionů 2018“ a aplikaci „Pomáhej pohybem“ činil 50.000 Kč. Doplatek v hodnotě 7.475 Kč dodalo město Poběžovice ze svého rozpočtu.

Děkujeme Nadaci ČEZ, městu Poběžovice a hlavně všem lidem, kteří svým pohybem přispěli ke sbírání potřebných bodů v aplikaci k realizaci tohoto projektu.

Martin Kopecký
zástupce velitele
JSDH Poběžovice
Sdílet