Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hustý kouř z hořících nádrží zaplnil halu

Při příjezdu posilových jednotek se z haly a oken valil hustý černý kouř. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do nulové viditelnosti a uvnitř haly se snažili s útočnými proudy dosáhnout na hořící nádrže. Celá hala byla postupně odvětrávána ke zlepšení viditelnosti pro zásah.

Dne 18. 8. 2009 v 10:07 hod. byli hasiči informováni o požáru nádrží v areálu firem v Chropyni.

V jedné z hal podniku v areálu firem v Chropyni došlo k požáru starých nádrží od mazutu. Nádrže byly údajně plánovaně odstraňovány, když došlo k požáru. Na místě byla preventivně po dobu prací jednotka podnikových hasičů, která také okamžitě zasáhla. Během krátké chvíle se však hala zaplnila silným černým kouřem, hasiči museli ustoupit a na místo byly povolány posily.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal jednotku profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami a jednotku sboru dobrovolných hasičů Chropyně. V rámci mezikrajské pomoci byla vyslána i jednotka profesionálních hasičů z Kojetína.

Při příjezdu posilových jednotek se z haly a oken valil hustý černý kouř. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do nulové viditelnosti a uvnitř haly se snažili s útočnými proudy dosáhnout na hořící nádrže. Celá hala byla postupně odvětrávána ke zlepšení viditelnosti pro zásah.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po čtyřiceti minutách intenzivních prací. Postupně se také zlepšila viditelnost a v hale se ukázaly tři zasažené nádrže. V jedné z nich hořely zbytky mazutu. Celková likvidace požáru zabrala hasičům dvě hodiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Dělníci odstraňovali staré nádrže o průměru 5,5 metru pomocí plazmových hořáků, když došlo ke vznícení zbytků neurčených odpadních hořlavých látek. Požárem způsobená škoda nebyla majiteli pro potřeby hasičů vyčíslena. Zásahem se podařilo uchránit další majetek asi za 100 tis. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet