Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Včerejší bouřka pohledem HZS ČR

Téměř dvojnásobek mimořádných událostí oproti průměrnému dni museli včera (17. 8. 2009) likvidovat hasiči. Podepsala se na tom vlna bouřek doprovázená místy silným větrem a intenzivními srážkami.

Téměř dvojnásobek mimořádných událostí oproti průměrnému dni museli včera (17. 8. 2009) likvidovat hasiči. Podepsala se na tom vlna bouřek doprovázená místy silným větrem a intenzivními srážkami.

Jednotky požární ochrany během pondělních 24 hodin vyjely k celkem 581 událostem, což je 201 % dlouhodobého celoročního průměru. Prudce vzrostl zejména počet technických zásahů, protože hasiči odstraňovali stromy spadlé na komunikace a objekty, čerpali vodu ze zatopených prostor, příp. zajišťovali poškozené střešní krytiny.

Kromě technických zásahů a odstraňování následků živelních pohrom likvidovali včera profesionální a dobrovolní hasiči celkem 88 požárů (157 % celoročního průměru), 25 úniků nebezpečných látek (156 % celoročního průměru) a zasahovali u 68 dopravních nehod (121 % celoročního průměru).

Nejvíce zásahů měli hasiči ve Středočeském kraji, v Ústeckém kraji a Moravskoslezském kraji. Kvůli rozmarům počasí zasahovali hasiči mnohem častěji i v Karlovarském kraji, Plzeňském kraji, Královehradeckém kraji či Libereckém kraji.

A protože to zřejmě nebyla poslední bouřková vlna v tomto roce, doporučuji se seznámit se zásadami, jak se chovat za bouřky venku a jak chránit před blesky domov. Ty naleznete například na

www.hzscr.cz/…-blesku.aspx

Dozvíte se tam např. že nestačí mít na domě hromosvod, ale je třeba, aby ten hromosvod pravidelně (alespoň jednou za 5 let) procházel revizemi, protože když není v pořádku, tak je to dokonce nebezpečnější než kdyby tam nebyl – protože blesk přitáhne, ale již ho bezpečně nesvede do země.

Rady co dělat při silném větru najdete na www.hzscr.cz/…m-vetru.aspx.

A protože bouřky kromě silného větru mnohdy doprovází také přívalový déšť, je vhodné se předem ujistit, že:

  • odtokové kanály a kanalizace je průchozí,
  • okapy jsou v pořádku,
  • zkontrolovat střechu, komíny,
  • pokud jsou blízko domu vetché stromy, tak je pokácet,
  • zajistit okna dveře apod.




kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-miw-

Sdílet