Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Repasovaná kostelecká tatra

Představujeme vám další rekonstrukci vozidla CAS 32 TATRA 815 od firmy Komet Pečky, s. r. o., tentokrát pro jednotku SDH Kostelec nad Černými lesy (JPO III).

Představujeme vám další rekonstrukci vozidla CAS 32 TATRA 815 od firmy Komet Pečky, s. r. o., tentokrát pro jednotku SDH Kostelec nad Černými lesy (JPO III).

Jak se to vlastně všechno seběhlo? Původně se vůbec nemělo jednat o celkovou rekonstrukci, ale prvotním záměrem bylo pouze upravení a zvětšení úložných prostorů, které mělo být provedeno ke konci loňského roku. K myšlence celkové rekonstrukce nás přivedla nešťastná událost – prasklá nádrž na vodu. Bylo nám jasné, že výměna nádrže a úprava skříní není žádná malá záležitost, vlastně dojde k rozebrání celé nástavby, a tak by byla škoda této skutečnosti nevyužít a neprovést další úpravy najednou. Jelikož se blížila uzávěrka městského rozpočtu na rok 2009, museli jsme ve velmi krátké době promyslet a sepsat všechny požadavky a poslat je do Kometu, aby nám poslali kalkulaci zamýšlené rekonstrukce. Zastupitelstvo nakonec naši akci schválilo a uvolnilo zbytek částky k financím, které byly v roce 2008 určeny pro plánovanou úpravu úložných skříní. Začátkem letošního roku se ještě městu podařilo získat dotaci od Středočeského kraje, a tak nemuselo celou rekonstrukci hradit ze svého.

Teď už k samotné rekonstrukci. Hlavní částí byla výměna nádrže na vodu. Bylo rozhodnuto zrušit kompletně celý pěnidlový okruh i s nádržemi a osadit tak podvozek větší nádrží na vodu o objemu 9000 litrů. Opravou prošel motor, spojka a převodovka, ovládání čerpadla bylo upraveno na pneumatické a samotné čerpadlo lze nyní spustit také ze zadního stanoviště. Dále došlo k přesunutí lafetové proudnice z obvyklého místa do zadní části nástavby, aby její přívodní vedení nezabíralo místo v přední skříni. Co se týče úložných prostorů, byla vertikálně prodloužena pravá přední skříň, vytvořena nová schránka před levými zadními koly a hliníková bedna na střeše nástavby. Žebřík na nástavbu se přestěhoval na záď vozidla, plošinka nad původním žebříkem však zůstala na svém místě a do jejího prostoru nyní zasahuje hliníková bedna. Do pravé zadní skříně byl zabudován naviják s šedesátimetrovou hadicí pro rychlý zásah. Nástavba byla oplechována pozinkovaným plechem, úložné boční skříně kryjí hliníkové rolety, prostor čerpadla a obsah malé boční schránky je za výklopnými dveřmi. Nakonec provedeno olakování celého vozidla a instalace nového výstražného zařízení Tesla v zábleskovém provedení. Na záď byla doplněna dvě výstražná oranžová světla.

Uložení vybavení:

V levé přední skříni je na výsuvném platu umístěn přetlakový ventilátor, džberová stříkačka, čtvrtý dýchací přístroj a čtyři masky k DT (ty jsou zde uloženy zatím provizorně), dále motorová pila s příslušenstvím, lana, popruhy, řetězy, sekery, vytyčovací páska a další drobnosti. Ve vedlejší schránce se nachází bedna s nářadím, šavlová pila a zdravotnický materiál. Levá zadní skříň je určena pro hadice, proudnice a další armatury. V prostoru čerpadla najdeme krátké hadice B a hydrantový nástavec s klíčem. Pravá zadní skříň obsahuje zmíněné zařízení pro rychlý zásah, proudnici Rambo-Jet se sadou kartuší, hadicový uzávěr a hasicí přístroje. V pravé přední skříni je sklopný držák na tři dýchací přístroje Dräger, pod ním je dlouhé výsuvné plato s plovoucím čerpadlem, prodlužovacími kabely a dalšími hadicemi. Spodní výsuvné plato nese elektrocentrálu, která živí „chodovský" osvětlovací stožár umístěný na zádi vozidla. Na horní plošině nástavby můžeme najít nastavovací žebřík, trhací hák, savice, tažnou tyč, přejezdové můstky, barely na sorbent a nástavec k přetlakovému ventilátoru na tvorbu lehké pěny. V hliníkové bedně je uloženo ženijní náčiní, kanystry s pěnidlem, přiměšovač, proudnice na těžkou pěnu, pračka na hadice a další vybavení. Na předním nárazníku je vyprošťovací naviják o tažné síle 3,6 tuny. Vozidlo bude ještě průběžně dovybavováno.

Tatra byla zpět do výjezdu zařazena 5. 6. 2009 a od té doby již absolvovala několik výjezdů.



Pro POŽÁRY.cz Aleš Bitter, JSDH Kostelec nad Černými lesy

www.hasici-kostelecncl.cz

 -wap-

Sdílet