Úterý 16. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Teleskopický žebřík Telesteps, skvělý pomocník ze Švédska

Švédská lahůdka od firmy Telesteps zapůjčená společností VESTA Auto by se mohla stát výbornou pomůckou pro hasiče. V recenzi jsme se zaměřili na teleskopický žebřík do výsuvné výšky 3,3 m. Za vyšší cenu,však nabídne komfort, kvalitní zpracování a perfektní funkčnost.

Švédská lahůdka od firmy Telesteps zapůjčená společností VESTA Auto by se mohla stát výbornou pomůckou pro hasiče. V recenzi jsme se zaměřili na teleskopický žebřík do výsuvné výšky 3,3 m. Za vyšší cenu však nabídne komfort, kvalitní zpracování a perfektní funkčnost.

Teleskopické žebříky se na západ od nás staly hitem všech majitelů domků a zahrad. Hlavní předností takového žebříku je nízká hmotnost a malé rozměry při uskladnění nebo převozu. Žebřík může sloužit nejen zmiňovaným zahrádkářům, pro které i třeba v sousedním německu může být dražší položkou, ale hlavně živnostníkům. Když jsem představoval teleskopický žebřík místnímu elektrikáři, byl nadšen. Pokud se ale zaměřím na hasiče, je takový žebřík vhodnou pomůckou hlavně do technických automobilů nebo prostě jen tam, kde už nezbývá mnoho místa.

Hra o rozměry
Ve složeném stavu je žebřík necelý metr vysoký, šířka zůstává 50cm. Jeho celková váha nepřesahuje 10Kg. Manipulaci s žebříkem zvládne opravdu každý. Jak ve složeném stavu, tak překvapivě i rozložený. Nejvíce ho však budete přenášet složený. Přenášení je opravdu komfortní. Žebřík se nerozkládá a perfektně padne do ruky. Pomáhá tomu i gumové madlo na předposledním stupni. Složený žebřík se vejde do kufru každého auta. Je kompaktní, takže ho můžete i položit. Dokáži si ho představit v každém hasičském autě.

Obrovskou výhodou je pak variabilní funkce vysouvání. Žebřík si tak nastavíte do požadované délky.

Zpracování je vynikající
Co mě nadchlo opravdu hodně, je kvalita zpracování. Vše je kvalitně a robustně udělané, vše drží na svém místě a při podrobném zkoumání prostě nenajdete chybičku. Žebřík je poměrně rozbustní, ale vlastně kompaktní. Ve složeném stavu obzvlášť. V rozložené fázi si žebřík zachovává velmi dobrou stabilitu. Já osobně se svou váhou přes 100Kg jsem neměl sebemenší problém. Tedy vlastně žebřík neměl problém se mnou. Výrobce udává maximální nosnost 150Kg, věřím ale že by zvládl o dost více. Žebřík je vyroben z kvalitního hliníku, kde spojovací prvky jsou ještě opatřeny krytkou z velmi kvalitního plastu. Krytky jsou nejen opticky hezké, ale při vysouvání vám po nich prostě ruka nemá šanci sklouznout, a to ani v rukavicích. Horní část, tedy poslední stupeň je opatřen gumovou krytkou, takže při opření žebřík nesklouzne. Stejně tak i spodní mohutné nohy mají gumovou krytku. Není to nějaká běžná guma jaké najdete třeba na konci nohou u židlí, jedná se o velmi kvalitní a tvrdou gumu opatřenou vroubky a prolisy sloužící proti uklouznutí. Pojistky pro složení jsou z tvrdého plastu. Nášlapná plocha je zesílena hliníkovými stupnicemi, které jsou z jedné strany vychýlené směrem nahoru. Slouží to právě proti sklouznutí nohy ze stupně. Prakticky po žebříku můžete vyběhnout.

Rozložení a složení je hračka
Vše je intuitvně vymyšleno. Opravdu nic složitého. Jednoduše žebřík přinesete kam chcete, nohou si ho přidržíte na posledním stupni a oběma rukama začnete vysouvat. Na výběr máte dvě možnosti. Pokud chcete žebřík vysunout jen částečně, ideální je začít vysouvat od spodních stupnic až do požadované výšky. Pokud však plánujete žebřík vysunout v celé své kráse (testoval jsem délku 3,3 m), pak je lepší vysouvat za horní stupně. Ať to děláte jakkoliv, jde to oběma způsoby a nakonec se dostanete tam kam chcete. Pro mě osobně to byla největší radost z celého testování. Složil a rozložil jsem žebřík snad stokrát a stále mě to bavilo. Úplně vás ohromí jak je to jednoduché a jak to jde dobře. Vše do sebe zapadá tak jak má.

Při vysouvání cítíte i slyšíte cvaknutí jednotlivých dílů do sebe. To je důležité pro bezpečnost. Pokud by se však stalo, že by díly do sebe nezapadly, stále se nic moc neděje. Složení jde tak hladce, že při pohybu rukou na stupnici ucítíte, že něco není v pořádku. Navíc při stoupání po žebříku vzhůru si můžete lehce opticky zkontrolovat, zda jsou pojistky ve správné poloze. Jsou totiž dobře viditelné. A ještě jedna pojistka, která mě osobně nadchla nejvíce. Pokud by se vám opravdu stalo, že omylem stoupnete na nezjištěnou stupnici (osobně si myslím, že je to prakticky nemožné) pak se nezasune celý aktuální díl na kterém stojíte úplně, ale jen částečně. To zabrání přišlápnutí druhé nohy. Tento prvek ale nejvíce oceníte při skládání. Po prvotním „špatném pocitu“, že mi žebřík při složení uskřípne prsty jsem zjistil, že tato pojistka funguje perfektně. Žebřík jednoduše skládáte od dílu, který je vašim rukou nejblíže. Oběma rukama zárověn stisknete pojistku a díl nad se zasune vlastní vahou. Ne však úplně díky zmiňované pojistce. Postupně tak skládáte všechny díly. Ty horní pak jen zasunete tlakem na horní hranu. Posledním úkonem je zatažení za spodní táhla, kdy s vám žebřík sbalí kompletně. Ostatně si skládání můžete prohlédnout na videu.
Malinko bych upravil to, že pokud žebřík uchopíte ve složeném stavu obráceně, má tendenci se rozkládat. Možná by to vyřešil nějaký pojistný prvek. Ovšem při rychlém rozkládání by to zase byl o úkon navíc.

V jednoduchosti je síla
Jak nejlépe otestovat jednoduchost manipulace než svěřit teleskopický žebřík Telesteps ženě. Bez návodu jsem žebřík přinesl manželce a nechal jí bez pomoci. Dopadlo to dobře. I křehká žena si se žebříkem poradila. Ostatně lze to posoudit na videu. Upozorňuji jen, že opravdu žebřík rozložila i složila poprvé. Mohla s ním manipulovat bez větších potíží.


Firma si dala na designu opravdu záležet


Rozložení zvládne i křehká žena




Složení je jednoduché

Co říci závěrem? Jednoduše skvělé
Teleskopický žebřík Telesteps na mě udělal veliký dojem. Dokáži si ho představit nejen u sebe doma, ale samozřejmě i u jednotky nebo na výjezdovém autě vyšetřováků. Tento pomocník má však malinkou vadu na kráse. Podle mě je cenově dražší. Ano kvalita a zpracování spolu s funkčností jsou na vynikající úrovni. Cena kolem 8.000 Kč je ale podle mě stále vyšší než bych si představoval. Když si ale uvědomím, kolik stojí jiné výrobky, které slouží hasičům, není to zas tak moc. Navíc teď je žebřík v akci a jeho nákup by se někomu mohl vyplatit.

PLUS ------------- Výborná kvalita a jednoduchost obsluhy, kompaktní rozměry a nastavení délky žebříku
MÍNUS --------- Cena

AKCE od VESTA Auto
Při nákupu teleskopického žebříku Telesteps 3,3m (obj. č. 602 33) v hodnotě 7 490,– Kč získáte jako dárek zdarma sadu AEG: AKU vrtačka/ šroubovák BS12X, 2× baterie 1,5Ah – 12V, nabíječku a kufr v hodnotě 4 200,– Kč
Více informací na www.vestaauto.cz

-kaw- 


Sdílet