Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Memoriál Vladimíra Procházky v obci Kříše proběhne koncem září roku 2018

34. ročník Memoriálu Vladimíra Procházky proběhne 22. září 2018 od 13 hodin v obci Břasy, v místní část Kříše. Start a vyhlášení bude před kulturním domem TJ Baník Kříše. Tímto bychom chtěli pozvat k účasti blízké i vzdálené hasičské sbory.


Bratr Vladimír Procházka byl dlouholetý starosta sboru dobrovolných hasičů Kříše. Svojí činností sbor mimořádně obohatil. To je důvod proč byla po něm pojmenována kdysi noční soutěž, skládající se z disciplín hasičských, ale také z disciplín s prvky civilní obrany.

Postupem let a z bezpečnostních důvodů byla změněna na soutěž denní a byli vypuštěny plynové masky, dýmovnice či střelba. Zůstalo však to pravé hasičské.

Například požární útok vedený přímo z řeky Berounky, na startu s posádkou ve vozidle. Vázání uzlů či zdravověda. Požární útok za použití ejektoru, opět z přírodního vodního zdroje. Převoz zraněné osoby na pramici přes rybník a další.

Každý úkol je plněn na jiném místě obce, družstvo se přesouvá automobilem. Vlastní disciplíny jsou na měřený čas, jízda k nim není z bezpečnostních důvodů měřena. Úkoly nejsou tak těžké jak na první pohled vypadají.

Nicméně vyžadují znalosti klasické hasičiny, trochu síly a odhodlání. Vše je pak korunováno vyhlášením vítězů, cenami i občerstvením.

Několikrát za sebou se například zúčastnily hasiči z Dnešic. Samotná vzdálenost k nám (48 km) překonaná v automobilu Avia byla pro ně určitě sportovním výkonem.

SDH Kříše
Sdílet