Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče na Hodonínsku zaměstnaly rozsáhlé požáry

Hasiče z celého Hodonínska zaměstnaly v pátek, 21. 8. 2009 večer dva rozsáhlé požáry v okresním městě a na Kyjovsku.

Hasiče z celého Hodonínska zaměstnaly v pátek, 21. 8. 2009 večer dva rozsáhlé požáry v okresním městě a na Kyjovsku.

ILUSTRAČNÍ FOTO

Pět jednotek hasičů v podvečer vyjelo k požáru budovy bývalých vinařských závodů v Bratislavské ulici v Hodoníně. Požár byl ohlášen v 17.24 hodin, krajské operační a informační středisko k jeho likvidaci vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Hodoníně a dobrovolné hasiče z Hodonína, Dubňan, Rohatce a Dolních Bojanovic. Při jejich příjezdu byl celý třípatrový, členitý objekt o půdorysu zhruba 40 krát 20 metrů silně zakouřen a podle svědků měli být uvnitř lidé. Hasiči se proto při průzkumu budovy v dýchací technice zaměřili na vyhledávání osob. V budově nikoho nenašli, hořelo ale na několika místech.

Proti plamenům hasiči nasadili pět C proudů a další dva vysokotlaké proudy. K hašení použili také třicetimetrový automobilový žebřík. Oheň dostali pod kontrolu v 18.28 hodin, po rozebrání střechy a dohašení řady lokálních ohnisek požár zlikvidovali v 19.21 hodin. V objektu večer zasahovali ještě jednou, protože v bývalé etiketárně vinařských závodů se před 22. hodinou rozhořely uložené kartony. Doutnající a žhnoucí hromadu kartonů uhasili za několik minut.

Při požáru se zranil jeden ze zasahujících hasičů. Muž se propadl do patnáct metrů hluboké studny, na jejím kraji však zůstal viset a nadýchal se zplodin hoření. Oheň zasáhl řadu míst budovy, kterou v poslední době využívali hlavně bezdomovci. Příčina vzniku požáru je v šetření, podle osmi zjištěných ohnisek a dalších poznatků byla budova zřejmě úmyslně zapálena. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně odhadl na 500 tisíc korun.



Dvanáct jednotek hasičů zaměstnal požár pily a dřevovýroby u obce Bohuslavice u Kyjova na Hodonínsku. Událost byla hasičům ohlášena v 19.47 hodin jako požár střechy bývalého rekreačního zařízení na samotě vzdálené několik kilometrů od obce. Protože při příjezdu prvních jednotek byly dvě budovy na ploše zhruba 40 krát 40 metrů celé v plamenech, krajské operační a informační středisko HS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo celkem 12 jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Kyjově, Hodoníně a pro týlové zabezpečení zásahu také jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Vracova, Svatobořic, Kyjova, Ratíškovic, Hovoran, Ždánic, Dubňan, Šardic a Žeravic.

Vzhledem k rozsahu požáru byl zásah rozdělen na tři bojové úseky, ke koordinaci činností jednotek byl zřízen štáb velitele zásahu. K hašení obou budov hasiči postupně nasadili devět vodních proudů. K jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u vodojemu v Bohuslavicích a po vyčerpání jeho obsahu vytvořili další čerpací stanoviště v Kyjově. Zásah komplikovalo zřícení shořelých střech a konstrukcí krovů, hasiči také bránili rozšíření ohně na nedaleký les. Z budov plných uskladněného dřeva, strojů i hotových obkladových desek a dalších výrobků hasiči vynesli a venku ochlazovali pět tlakových propanbutanových lahví o hmotnosti deseti a dvou kilogramů a svářecí acetylénovou soupravu.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 22.29 hodin, plamenné hoření hasiči zlikvidovali o hodinu později. Před 24. hodinou bylo možné zrušit 2. stupeň požárního poplachu a většina jednotek se vrátila na základny. K vyhledávání a dohašování skrytých lokálních ohnisek na místě do ranních hodin zůstaly dvě jednotky hasičů.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS Jihomoravského kraje. Při šetření požářiště ráno prozkoumá spolu s experty Policie ČR. Dvě budovy pily a dřevovýroby požár prakticky zničil, ze dvou budov a dalších přilehlých objektů zůstaly jen obvodové zdi. Požár zničil také uskladněné dřevo, hotové obkladové desky, i strojní park dřevovýroby. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na tři miliony korun.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-

Sdílet