Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novou techniku mají i v Hradci Králové

Dne 18. 12. 2003 byla představiteli Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje a dalšími významnými hosty slavnostně uvedena do provozu nová zásahová technika HZS Královéhradec­kého kraje.

Jednalo se o vyprošťovací automobil, který je určen ke zvedání těžkých břemen pomocí jeřábového teleskopu až do hmotnosti břemene 30 tun, vyprošťování vozidel pomocí lanového navijáku s tažnou silou až 40 tun a odtah nepojízdných nákladních vozidel na zadním závěsném odtahovacím zařízení. Vozidlo je dále vybaveno např. elektrocentrálou, přenosnými světly, motorovými pilami (kotoučovou, řetězovou), vázacími prostředky, dýchací technikou atd. Ovládání vyprošťovacího navijáku a odtahovacího mechanizmu lze provádět pomocí dálkového ovladače. Vyprošťovací automobil, jehož pořizovací cena činí Kč 12,500.000,–-, bude v případě potřeby využíván nejen v okresech Královéhradeckého kraje, ale i v rámci celé ČR.
Dále se jednalo o cisternovou automobilovou stříkačku CAS-24 na podvozku Mercedes Benz, která je speciálním požárním vozidlem určeným pro přepravu posádky 1+5 a požárního příslušenství umožňující nasazení tohoto vozidla od nejjednodušších až po složitější požární či technické zásahy, a to zejména v těžko přístupných terénech a lesích. Konstrukční řešení vozidla umožňuje zásah vodou nebo pěnou z vlastních nádrží nebo z jiných zdrojů hasicích látek. Kabina vozidla je opatřena ochranným rámem umožňujícím zároveň ochlazování kabiny skrápěním vodou. Vozidlo, jehož cena činí Kč 5,100.000,–-, bude umístěno na územní odbor Trutnov a počítá se s jeho využitím i na územních odbor Náchod a Rychnov nad Kněžnou.

nstržm. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraj
Sdílet