Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru chátrajícího zámečku v Dolní Řasnici byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu

Jednotky druhého stupně požárního poplachu zasahovaly ve středu odpoledne u požáru renesančního zámečku v Dolní Řasnici. Objekt je neobydlený a chátrá, kdysi sloužil jako internát střední zemědělské školy.

Informaci o požáru obdrželi hasiči na tísňové lince 112 ve 14:27 hodin. Plameny zasáhly podkroví a střechu třípodlažní zděné budovy. V době příjezdu hasičů již šlehaly střechou ven. Zámeček se nachází ve špatně přístupném terénu, veškerou techniku mohli ustavit pouze z čela budovy. Náročná byla i doprava vody na místo zásahu. Nikde v okolí není vodní plocha, na které by mohli zřídit čerpací stanoviště, a proto se napojili na hydrantovou síť a hasební látku dopravovali na požářiště dálkově pomocí hadic.

Nasazeny byly 4 útočné proudy vody. Zásah komplikovalo rozpadlé schodiště do třetího patra, tudíž se hasiči nemohli dostat přímo k ohnisku požáru a hasit z vnitřku budovy. Ustavili tedy výškovou techniku a plameny krotili z automobilového žebříku a z plošiny. Celý dům zasáhly zplodiny hoření, hasiči pracovali v dýchací technice.

Lokalizaci hlásil velitel zásahu operačnímu středisku v 15:15 hod. Oheň se sice dál nešířil, ale bylo nutné rozebrat střešní konstrukci a pomocí nastavovacích žebříků dohasit skrytá ohniska uvnitř budovy. V průběhu zásahu využívali hasiči termokameru. Zcela zlikvidován byl požár ve 20:20 hodin. V objektu nebyl nikdo nalezen. S lehce pohmožděným palcem od natlakované hadice vyvázl jeden hasič. Případ dál šetří PČR.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet