Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád ultralehkého letadla skončil bez zranění

U havárie ultralehkého letounu včera odpoledne hasiči zasahovali v Letovicích na Blanensku. Nehoda se obešla bez zranění.

Ultralehký letoun havaroval při pokusu o přistání na letišti v Letovicích při návratu z ukázkového letu. Stroj, který je maketou německého bojového letounu z druhé světové války, se zřítil do pole zhruba 300 metrů od přistávací plochy. Pětapadesátiletý pilot vyvázl bez zranění. Stroji se však při dopadu v kopcovitém terénu zlomil podvozek a na zemi dosedl spodní částí trupu. Při pádu se poškodil přívod paliva a malá část benzínu vytekla do kabiny.

Nehoda byla ohlášena v 15.32 hodin, na místě jako první zasahovala jednotka dobrovolných hasičů z Letovic, která při akci zajišťovala požární dozor. K zásahu vyjela také profesionální jednotka ze stanice v Boskovicích. Pilot ihned po dopadu na zem odpojil baterii a zastavil přívod paliva. Hasiči udělali protipožární opatření, únik paliva do terénu nezjistili a připravený sorbent nemuseli použít. K vyšetření nehody na místo vyjeli experti letecké inspekce.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-

Sdílet