Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vaření jídla bez dozoru skončilo požárem

Dne 23. 8. 2009 v 10:39 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v Kunovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Kunovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kuchyni rodinného domu.

Dne 23. 8. 2009 v 10:39 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v Kunovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Kunovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kuchyni rodinného domu.

Starší žena dala vařit jídlo na sporák a odešla z domu. Během její nepřítomnosti došlo k požáru. Kouře si všimli sousedé a informovali syna majitelky. Ten přiběhl k domu, který byl celý zakouřený a ihned volal na pomoc hasiče. Do jejich příjezdu nechal dům uzavřený, aby zabránil případnému rozšíření požáru po vpuštění čerstvého vzduchu. Toto bezpečnostní opatření výrazně přispělo k udržení utlumených plamenů uvnitř domu.

Hasiči byli na místě za čtyři minuty. V dýchacích přístrojích pronikli do místnosti spojené kuchyně a obývacího pokoje. Byl nalezen utlumený požár kuchyňské linky, který vznikl při vaření v nepřítomnosti osob. Požár byl postupně uhašen a bylo zabráněno případnému rozšíření. Hasiči část linky rozebrali a překontrolovali případná skrytá místa požáru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Celý dům museli hasiči odvětrat.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Poškození podali vysvětlení k opuštění domu během vaření. Seniorka byla událostí značně psychicky otřesena. Požár se rozšířil z pečícího hrnce na digestoř a kuchyňskou linku. Kouř zaplnil místnost a postupným vyhořením vzdušného kyslíku došlo k utlumení plamenů.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 80.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru a k záchraně dalšího majetku asi za 300 tis. Kč.

Případ je velkým varováním pro ostatní. Požáry potravin jsou velmi časté a hasiči jich týdně v našem regionu řeší i několik. Podcenění nebezpečí při vaření nebo dokonce opuštění domácnosti během vaření je velkou chybou, která může způsobit nejen značné škody na majetku, ale dochází také ke zranění osob.

ilustrační foto

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet