Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínský hasič Petr Smilek vyhrál soutěž v běhu do schodů výškové budovy v Bratislavě

Soutěž v běhu do schodů s mezinárodní účastí se v pátek 17. srpna 2018 uskutečnila v Bratislavě. Již devatenáctý ročník Memoriálu Vladimíra Ružičku SCHODY Bratislava 2018 tak už zná své vítěze.

Soutěže se zúčastnilo celkem 56 dvojic ze Slovenska a okolních států. Českou republiku reprezentovaly dvě dvojice profesionálních hasičů, a to Petr Smilek ze Zlínského kraje společně s Pavlem Kouříkem z Plzeňského kraje a dvojice z Pardubického kra­je.

Úkolem všech závodících dvojic bylo vyběhnout v plné výstroji s aktivním dýchacím přístrojem po schodech výškové budovy až do 22 patra. Závod se konal za stižených podmínek, neboť některé úseky trati byly v úplné tmě.

Hasiči tak i několik pater po sobě běželi, aniž by cokoliv viděli. Jednalo se tak o simulaci reálného zásahu. Přitom se oba muži z dvojice museli ještě navzájem hlídat a být od sebe maximálně na vzdálenost jednoho ramene schodiště. To byl další zásadní faktor, ovlivňující výkony závodníků.

Soutěžní dvojice měly pouze jeden ostrý výběh a počítal se čas druhého z dvojice.

Tým ve složení Petr Smilek a Pavel Kouřík se závodu účastnil letos poprvé. Předvedl však neuvěřitelný výkon a s časem 2 minuty a 38 sekund skončil na prvním místě.

Slovenští hasiči obsadili druhou příčku a třetí místo opět patřilo zástupcům České republiky, a to tentokrát závodníkům z Pardubického kra­je.

Vítězům gratulujeme a přejeme do dalších soutěží mnoho úspěchů!

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet