Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru bývalého zámku v Horním Maršově vyjeli hasiči ze třetího stupně požárního poplachu

Požár v objektu bývalého zámku v Czerninské ulici v Horním Maršově oznámil svědek na krajské operační a informační středisko v neděli 19. 8. 2018 ve 04:54 hod.

Vzhledem k tomu, že se od prvního počátku jednalo o požár většího rozsahu, byly na místo vyslány jednotky požární ochrany nejprve z druhého a poté také ze třetího poplachového stupně.

Plameny postupně prostupovaly střešní konstrukcí nad celým objektem. Aby měli hasiči na místě dostatek hasebních prostředků, zřídili dvě čerpací stanoviště na řece Úpě. Hasebních zásah probíhal nejprve z vnějšku, k hašení byla použita také výšková technika.

Z automobilového žebříku a plošiny se hasilo skrze prohořelou střechu. Jakmile to situace dovolila, byly vyslány na průzkum do vnitřních prostor zámku skupiny hasičů, které měly za úkol zjistit stav objektu a zároveň zahájit hasební práce uvnitř.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu po několika hodinách. Jednotky zasahovaly na místě požáru až do podvečerních hodin. Velkou část dne prováděly likvidační práce, rozebíraly plechy a dohašovaly trámoví, kde se skrývala další menší ohniska.

Jejich kontrolu prováděli hasiči také pomocí termokamery. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v 17:35, tedy po více než dvanáctihodinovém zásahu.

Celý zásah absolvovali hasiči v dýchací technice. Práci jim zpočátku komplikoval nejen silný kouř, ale v průběhu dne také velmi horké počasí. Zasahující hasiči se museli často střídat, neboť hrozilo jejich celkové vyčerpání a následný kolaps.

Při události došlo k lehčím zranění dvou hasičů, kteří po ošetření pokračovali dále v práci. Další hasič pak skončil v péči záchranářů, a to z důvodu dehydratace a vyčerpání organismu.

Na místo události se dostavil také vyšetřovatel příčin požárů, který na místě spolupracoval s Policií ČR. Škoda byla předběžně vyčíslena na 5 milionů korun, přičemž byla požárem zničena celá střecha objektu a poškozeno bylo také částečně první patro. Výše škody bude dále upřesněna v následujících dnech po konzultaci se zástupci majitele maršovského zámku.

Příčina požáru je prozatím předmětem vyšetřování. Na objasnění bude spolupracovat vyšetřovatel hasičů s policisty. Společně provedou podrobné ohledání požářiště ve chvíli, kdy bude vychladlé a nebude na místě hrozit žádné další nebezpečí.

Jednotky se vracely zpět na své stanice před 18. hodinou. Nad požářištěm drží dohled až do ranních hodin místní dobrovolná jednotka.

Na místě zasahovali hasiči z HZS Trutnov a dále jednotky SDH Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, Hajnice, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky, Havlovice, Pilníkov, Rudník-Arnultovice, Žacléř, Černý Důl-Čistá a Úpice.

20. 8. 2018 07:00

Vyšetřovatelé hasičů mají nyní za úkol ohledat požářiště a zajistit stopy, které by mohly vést k odhalení příčiny vzniku požáru.

Od pondělního dopoledne se po objektu bývalého zámku v Horním Maršově, který byl v neděli zničen požárem, pohybují vyšetřovatelé. Požářiště je již vychladlé a aktuální stav budovy umožňuje pohyb osob, aniž by hrozilo nebezpečí zřícení ohořelých konstrukcí.

Na místě je vyšetřovatel příčin požárů hasičů i kriminalisté Policie ČR se speciálně vycvičeným psem, který je schopen detekovat stopy po akcelerantech hoření.

Pokud dojde k zajištění konkrétních vzorků a stop, budou odeslány do laboratoře, kde budou podrobeny chemické expertíze. Na místě stále zůstává místní jednotka dobrovolných hasičů z Horního Maršova, která držela celou noc dohlídku nad požářištěm.

20. 8. 2018 15:00

Vyšetřovatelé ukončili ohledání požářiště v objektu bývalého zámku v Horním Maršově v pondělí po poledni. Na místě zajistili několik stop, které budou předány laboratoři Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Zde budou stopy podrobeny chemické expertíze.

Na základě poznatků nashromážděných na místě události vyloučil vyšetřovatel hasičů fakt, že by mohla být příčinou požáru technická závada. V tuto chvíli se jako nejpravděpodobnější vyšetřovací verze jeví úmyslné jednání, případně nedbalostní jednání.

16. 11. 2018 11:00

Úmyslné zapálení jako příčina srpnového požáru maršovského zámku, při kterém vznikla škoda asi 5 milionů korun, byla od začátku jedna z nejpravděpo­dobnějších verzí vyšetřovatelů. Tento závěr potvrdilo nyní i policejní vyšetřování.

Na místo požáru se dostavili vyšetřovatelé HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Trutnov i policejní kriminalisté, kteří ohledáním zjistili, že požár se šířil rychle ze zadní, severovýchodní strany půdy a postupně zasáhl východní, západní a jako poslední jižní část půdy bývalého zámku. Už od začátku se zdálo překvapivé, s jakou rychlostí a intenzitou požár postupoval.

Požár vznikl na severovýchodní straně zámku, úmyslně byl založený v odlehlejší části, aby se na něj přišlo co nejpozději a vznikla značná škoda.

Jeho intenzita byla veliká, rychle postupoval a šířil se po celém obvodu půdního prostoru bývalého zámku. Ve vnitřních prostorách pod ohniskem požáru byl cítit zápach hořlavých kapalin,

popsal vyšetřovatel hasičů npor. Libor Halouzka.

Postupně byly na několika místech odebrány vzorky, které byly podrobeny expertíze v chemické laboratoři Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Výsledky expertízy potvrdily přítomnost látek podporujících hoření.


Díky zjištěným důkazům jsou na policisté stopě tomu, kdo stojí za vznikem požáru. Dosud zjištěné informace totiž nasvědčují, že požár zámku má společné znaky jako úmyslně založený požár několika vozidel v bazaru, kterému se věnují kriminalisté z Pelhřimova.

V tomto případě vznikla škoda téměř jeden milion korun, ale zároveň došlo k ohrožení majetku ve výši téměř 10 milionů korun. V případě požáru zámku vzniklá škoda přesahuje hranici 5 milionů, ale rovněž byl ohrožen majetek v hodnotě výrazně převyšující částku 10 milionů korun.

U obou případů je téměř jisté, že se jednání účastnilo více osob. Kriminalisté dále vyhodnocují informace o zjištěném pohybu vozidel zn. Škoda v blízkosti míst požárů, která měla vždy odjíždět směrem na Prahu.

Právě v Praze byla odcizena registrační značka, která byla umístěna na jednom z vozidel. Shoda popisu osádek těchto vozidel je rovněž dalším vodítkem pro policisty. Vzhledem k uvedeným informacím trutnovští kriminalisté úzce spolupracují nejen s kolegy z Pelhřimova, ale i z Prahy a dalších útvarů.

Požár vozidel kolegové šetří pro podezření z trestného činu obecného ohrožení a u požáru zámku nebyla právní kvalifikace doposud změněna a je prozatím šetřen pro trestný čin poškození cizí věci.

Pokud budou pachatelé dopadeni a potvrdí se informace o organizované skupině, hrozí těmto žhářům až 15letý pobyt za mřížemi.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
Policie ČR
Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet