Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několik hektarů lesa u Chodouně pohltil požár, s hašením pomáhala letecká technika

První informaci o požáru lesa u obce Chodouň v okrese Beroun přijala tísňová linka středočeských hasičů v úterý 21. srpna 2018 deset minut po čtrnácté hodině.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče ze stanic v Berouně a Hořovicích a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bavoryně, Chodouň, Lochovice, Suchomasty a Zdice.

Jako první byla na místě berounská jednotka, která zjistila, že jde o požár lesního porostu ve špatně přístupném a velice svažitém terénu s převýšením kolem sta metrů.

Kouř navíc vycházel z několika míst, proto nechal velitel zásahu vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu a povolal dobrovolné jednotky z Hostomic, Králova Dvoru a Lhotky u Lochovic. Zároveň požádal o zajištění leteckého hašení.

V danou chvíli však nebylo možné k události poslat žádný vrtulník a požár neustále nabíral na intenzitě. V šestnáct hodin velitel zásahu vyhlásil třetí poplachový stupeň a do Chodouně zamířily dobrovolné jednotky obcí Kotopeky, Liteň, Řevnice, Svatá a Žebrák.

Kromě asi dvaceti cisternových automobilových stříkaček byla na místě i speciální čtyřkolka ze stanice HZS Beroun a další technika pro zabezpečení zásahu, včetně spojového vozu z krajského ředitelství.

Kolem čtvrt na pět doletěl k požáru vrtulník Armády ČR, který udělal za hodinu celkem 25 shozů po 800 litrech. Potřebnou vodu nabíral z Veského rybníku v obci Tmaň, kde bylo čerpací stanoviště i pro cisterny. Kvůli potřebě tankovat pak odletěl na kbelskou základnu, ale nahradil ho stroj Letecké služby Policie ČR.

V 18.22 hodin byla operačnímu středisku oznámena lokalizace požáru, na který v té době bylo na ploše téměř deseti hektarů nasazeno 22 D proudů. Pět minut před devatenáctou hodinou pak bylo letecké hašení ukončeno, policejní vrtulník provedl devět shozů bambi vakem o objemu 900 litrů.

Až do setmění pokračovaly dohašovací práce pomocí D proudů a prořezávání stromů, které hrozily pádem. Po deváté hodině večerní byla veškerá činnost přerušena, neboť za tmy hrozilo nebezpečí úrazů v náročném rizikovém terénu s prudkými srázy, navíc mezi padajícími stromy.

Na dohlídku požářiště zůstaly přes noc na místě profesionální jednotky z Berouna a Hořovic a dobrovolný sbor z Kublova, na výpomoc byla ještě povolána jednotka obce Chyňava. Stravu a pitný režim zajistil pro hasiče starosta obce Chodouň, který rozvážel balenou vodu už v průběhu odpoledne.

Z rozhodnutí velitele zásahu budou další práce pokračovat po poradě a zhodnocení situace ve středu ráno po osmé hodině.

22. 8. 2018

Na místě stále zasahuje 13 jednotek, 2 profesionální a 11 dobrovolných, přibližně 50 hasičů. Trvá druhý stupeň poplachu, požářiště je rozdělení na tři úseky. Hasiči postupně procházejí terén a dohašují doutnající místa.

Podle vyšetřovatele je příčinou vzniku pravděpodobně úmyslné zapálení, na ploše 10 hektarů nemohlo vzniknout několik od sebe vzdálených ohnisek samovolně.

23. 8. 2018 10:00

V noci požářiště hlídalo několik jednotek, ráno došlo ke střídání. Hasiči prochází celý zasažený terén a hasí menší doutnající místa.

Podle velitele stanice z Berouna by v odpoledních hodinách mol být dozor ukončen a požářiště by mělo být předání majiteli, zástupci obce.

23. 8. 2018 16:00

V 15:30 byl požár zlikvidován. Všechny jednotky se po sbalení materiálu vrátí na základny, každé dvě hodiny ale místo bude kontrolovat dobrovolná jednotka obce Chodouň.

V osm hodin ráno přijede na závěrečnou revizi velitel čety z Berouna.

27. 8. 2018

O víkendu byla celá téměř desetihektarová plocha, kterou požár zasáhl, důkladně prohlédnuta správcem lesa. Na základě tohoto průzkumu byly přímé škody způsobené požárem vyčísleny na jeden a půl milionu korun.

Zásahem, který v náročném terénu trval asi padesát hodin, hasiči uchránili lesní porost v hodnotě kolem osmi milionů.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet