Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pondělní zásahy hasičů Královéhradeckého kraje

Dopravní nehody se zraněním účastníků včetně jednoho motorkáře, požáry slámy a lesa, otevíraní několika bytů. Takové bylo pondělí, 24. 8. 2009 z pohledu královéhradeckých profesionálních i dobrovolných hasičů.

Dopravní nehody se zraněním účastníků včetně jednoho motorkáře, požáry slámy a lesa, otevíraní několika bytů. Takové bylo pondělí, 24. 8. 2009 z pohledu královéhradeckých profesionálních i dobrovolných hasičů.


Hradec Králové

Hradečtí hasiči vyjeli krátce před sedmou hodinou ráno k dopravní nehodě, která se stala na silnici č. 11 z Hradce Králové ve směru na Prahu. Na hlavní silnici u odbočky na Dobřenice se srazilo osobní vozidlo zn. BMW s nákladním automobilem. Řidič nákladního vozidla odbočoval vlevo na vedlejší silnici a z boku do něho narazil řidič osobního vozidla. Nákladní vůz vjel na hromadu písku, která byla vedle silnice. Řidič BMW utrpěl lehčí zranění a byl převezen do nemocnice.Druhý řidič vyvázl bez zranění. Při srážce došlo k poškození uzávěru jedné z naftových nádrží u nákladního vozidla a úniku nepatrného množství nafty. Hasiči utěsnili nádrž, aby nedocházelo k dalšímu úniku a u osobního vozidla odpojili autobaterii. Po zadokumentování události Policií ČR odklidili osobní vozidlo mimo vozovku a asistovali odtahové službě při naložení obou havarovaných vozidel. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

V 15:34 hodin byli hasiči povoláni k záchraně osoby z vody v Březhradě v Hradci Králové. Po upřesnění místa se jednalo o Opatovický písník, kde již zasahovali hasiči a záchranná služba Pardubického kraje. Hradečtí hasiči nezasahovali a vrátili se na základnu.

Dobrovolní hasiči z Plácek odstraňovali nebezpečný hmyz v Brandlově ulici v Hradci Králové.

Jednotka dobrovolných hasičů z Chlumce nad Cidlinou vyjela k dopravní nehodě osobního vozidla, které havarovalo ve městě. Nehoda se obešla bez zranění. Z osobního vozidla unikl olej, který hasiči zasypali sorbentem a odklidili.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Profesionální hasiči z Dobrušky byli v 18:36 hodin přivoláni do ulice Domašínská v Dobrušce. V koupelně jednoho z bytů se zamkla jeho uživatelka. Hasiči nouzově otevřeli dveře koupelny, kde našli ženu sedící ve vaně. Na místo byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která se ženy ujala.

Dobrovolní hasiči z Týniště nad Orlicí otevírali dveře bytu v Týništi, kde zůstal zapnutý el. spotřebič.


Územní odbor Náchod

Profesionální hasiči z Náchoda byli přivoláni do ulice Na Škvárovně ve Velkém Poříčí, kde v jednom z bytů tekla voda a vyplavila další dva byty v nižších patrech. Hasiči otevřeli dveře bytu a zjistili, že došlo k poškození hadice na toaletě. Hasiči uzavřeli přívod vody a pomocí speciálního vysavače odsáli vodu z obou poškozených bytů a chodby.

Náchodští hasiči otevírali dveře bytu v Běloveské a Komenského ulici v Náchodě.

Profesionální a dobrovolní hasiči z Náchoda likvidovali požár balíků slámy v Dobrošovské ulici v Dobrošově. Požár nenapáchal žádné hmotné škody.

Jednotka dobrovolných hasičů z Náchoda vytahovala kontejner na odpad z řeky v ulici Na Strži v Náchodě.

Dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují vyjeli k otevření dveří bytu v ulici Československé armády v Novém Městě nad Metují, kde zůstalo zamčené malé dítě. Hasiči provedli nouzové otevření dveří a dítě bylo v pořádku předáno matce.


Územní odbor Trutnov

Profesionální hasiči z Vrchlabí byli požádáni o pomoc s transportem nemocné osoby do sanity v ulici Školní ve Vrchlabí. Lékař záchranné služby se snažil ještě staršího muže resuscitovat, ale bezúspěšně.

Profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem byli ve 12:39 hodin přivoláni k požáru trávy u Tyršova koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem. Požár zasáhl suchou trávu na ploše zhruba 30 krát 80 metrů. Hasiči uhasili požár krátce po půl druhé odpoledne. Požár nezpůsobil žádné hmotné škody.

O hodinu později byli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a dobrovolní hasiči z Dubence přivoláni k požáru lesní hrabanky za Velkým Vřešťovem. Hrabanka hořela na ploše zhruba 30 krát 20 metrů. K místu požáru museli hasiči vytvořit dopravní vedení z hadic. Požár se hasičům podařilo zlikvidovat krátce před 15. hodinou. Požár se obešel beze škody.

Jednotka dobrovolných hasičů z Úpice vyjela k odstranění následků dopravní nehody osobního vozidla a dodávky do ulice Palackého v Úpici. Při srážce obou vozidel byla jedna osoba lehce zraněna. Hasiči zabezpečili automobily proti požáru a úniku provozních kapalin. Unikající provozní látky zasypali sorbentem a odklidili ze silnice.


Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Hořic likvidovali roj sršní, který se usadil ve střeše bytového domu v ulici Pod Lipou v Hořicích.

Nebezpečný hmyz odstraňovali také profesionální hasiči z Jičína, a to v ulici Krátká v Jičíně.

Jednotka profesionálních hasičů z Jičína byla v 18:00 hodin přivolána k vážné dopravní nehodě osobního vozidla a motocyklu v obci Popovice. Šestapadesátiletý řidič osobního vozidla Nissan Micra při vyjíždění od místního hřbitova zřejmě přehlédl přijíždějící motocykl zn. Kawasaki a došlo ke střetu. Šestadvacetiletý řidič motorky utrpěl vážné zranění. Jako první na místo dorazili hasiči, kteří ihned začali s resuscitací. Až do příjezdu záchranné služby hasiči prováděli oživovací práce. Po příjezdu lékaře byl zraněný muž stabilizován a letecky transportován do královéhradecké nemocnice. Hasiči zabezpečili motocykl proti požáru a úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Hasiči z Nové Paky vyjeli k odstranění následků dopravní nehody osobního vozidla v ulici U Teplárny v Nové Pace. Hasiči zajistili vozidlo proti požáru a úniku provozních kapalin.



Info: por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

 -wap-

Sdílet