Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak ochránit záchranáře ?

Ministr vnitra oznámil, jak hodlá přispět k zlepšení ochrany zdravotníků před agresivními pacienty.

Podle něj by pomohlo, kdyby se všechny záchranky připojily na integrovaný komunikační systém. Policejní hlídka by tak byla stále na dosah. Zdravotníky Grossův přístup rozčílil.

„Gross naštval většinu záchranářů v této zemi. Společnost urgentní medicíny, která zastupuje záchranné služby v ČR, požádala ministra o vysvětlení jeho výroků,“ rozčileně reagoval šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz.„Vyjádření prakticky oznamuje pochybení ze strany záchranné služby, což není objektivní,“ brání lékaře Milan Ticháček, předseda Výboru odborné společnosti urgentní medicíny.

Podle Grosse některé záchranky nepoužívají jednotný systém Matra. Schwarz vypočítává nedostatky vysílaček – nespolehlivost, složitou obsluhu, nevhodnou pro rychlé přivolání pomoci, i fakt, že nepokrývají všechna místa v Česku. Ministr rovněž naznačil, že existuje tlak na vytvoření nového komunikačního systému, na jehož vybudování by údajně někdo chtěl vydělat.

Záchranáři to striktně odmítají. „Využíváme vlastní, plně funkční radiovou síť. Na matru nikdo nepřešel,“ poukázal Schwarz na vysílačky, kterými se dorozumívá policie. U záchranných služeb leží ve skladech.Spolupráce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému (IZS) podle ředitele funguje i s více komunikačními sítěmi.

Záchranáři: Na vině je pomalá policie
Ministryně zdravotnictví Marie Součková požádala Grosse o účinnější policejní ochranu zdravotníků už loni v dubnu, kdy agresivní opilci napadli ve Velké Chuchli pracovníky rychlé lékařské služby a jednoho z lékařů vážně zranili. Policie na místo dorazila až za desítky minut. „Policisté postupovali v souladu s předpisy,“ komentoval to tehdy ministr vnitra. V červnu rozhodl o tom, že policisté budou na vyžádání vyjíždět na místo, kde zasahuje záchranka.„Nechci dávat laciné sliby, s každým záchranářem policista jezdit nebude,“ zopakoval Gross na dnešní tiskové konferenci.

Podle Schwarze selhala policie i během nejnovějšího útoku na lékaře záchranky, kterého o víkendu v pražských Kolodějích brutálně napadl opilec a způsobil mu otřes mozku. Trvalo zhruba dvacet minut, než dorazil policejní vůz z Proseka. Posádka z blízkého Újezdu nad Lesy musela přerušit řešení násilného trestného činu, aby mohla vyjet na pomoc.

Záchranáři požadují, aby zákon přikazoval policii, strážníkům i hasičům, dojet do určité doby na místo zásahu. „Záchranka je jedinou složkou IZS, která má legislativní normou stanovenou dojezdovou dobu patnáct minut,“ upřesnil Schwarz. Nemáme respekt, lkají lékaři
Ministr vnitra uvažuje i o zpřísnění sazby za napadení záchranářů. Legislativní rada vlády ovšem zpřísnění trestů v září zamítla. Lékaři by ho přivítali.

„Agresora, který v Chuchli zkopal do bezvědomí lékaře a vyhrožoval mu zabitím celé rodiny, začala policie stíhat pro trestný čin až s velkým zpožděním a pod tlakem médií. Do té doby ho stíhala pouze pro přestupek,“ připomněl Milan Ticháček. Mluví se také o tom, zda přiznat lékařům status veřejného činitele, podobně jako mají například policisté. „Status veřejného činitele nic nevyřeší. Napadený hasič v Chuchli ho měl a taky ho zbili,“ namítá ředitel pražské záchranky.

Podle zdravotníků je na vině i atmosféra ve společnosti. „Lidé si tu nic nedělají z policisty, natožpak ze zdravotníka. Po útoku v Kolodějích volali lidi na linku 155 a říkali: ´Dobře, že jste dostali přes držku, grázlové.´""Záchra­nář není boxovací pytel, ale člověk, který někomu přijel zachránit život,“ uzavřel Zdeněk Schwarz.
Sdílet