Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V jedoucím nákladním vlaku u Říčan hořely klády, hasiči ho dojeli na nádraží

V pátek 24. srpna v 7.39 hodin přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o požáru v jedoucím nákladním vlaku na trati z Prahy do Benešova. Podle oznamovatelky šlehaly plameny z jednoho vagonu při průjezdu obcí Kolovraty.

Vlak se podařilo zastavit na nádraží v Říčanech, kam operační důstojník vyslal místní profesionální i dobrovolné hasiče a také jednotku SDH obce Doubek. Z Prahy zároveň vyrazila podniková jednotka Hasičské záchranné služby Správy železniční dopravní cesty.

Po příjezdu na nádraží bylo zjištěno, že požárem je zasažena část vagonu, ve kterém byly převáženy dvoumetrové klády. Před zahájením zásahu museli hasiči počkat na zastavení provozu na trati a vypnutí trakčního vedení, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem.

Pro vlastní hašení použili dva vodní proudy se smáčedlem kvůli zvýšení hasebního účinku. Doutnající klády pak postupně vyhazovali z vagonu na zem, kde je další jednotka dohašovala třetím proudem.

Požár byl lokalizován čtyři minuty před osmou hodinou s tím, že se povedlo zabránit rozšíření plamenů na další vozy naložené dřevem. Také v zasaženém vagonu byla uchráněna většina nákladu, v poměru k množství převáženého dřeva ohořelo jen několik klád. Celý vagon i nejbližší sousední pak byly zkontrolovány termokamerou.

Závěrečnou likvidaci ohlásil velitel zásahu v 8.55 hodin a předal událost veliteli podnikové jednotky SŽDC. Na místě zůstali říčanští dobrovolní hasiči, kteří pomohli drážním kolegům s úklidem ohořelých klád.

Podle vyšetřovatele vznikl požár nejspíš nedbalostí, kdy někdo mohl například vhodit do vagonu nedopalek cigarety. Přímé škody byly vyčísleny na 30 tisíc korun, včasným zásahem se ve vagonu podařilo uchránit hodnoty za 80 tisíc.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet