Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z obce Chlumětín na Vysočině mají nový dopravní automobil, s nákupem Oplu Movano pomohl stát i kraj

V sobotu 25. 8. 2018 převzala jednotka sboru dobrovolných hasičů Chlumětín, která je zařazena do kategorie JPO V, nový dopravní automobil DA-L1Z na podvozku Opel Movano. Ten nahradí stařičkou Avii.

Celková cena automobilu se vyšplhala na 880 500 Kč včetně DPH. Vozidlo bylo z převážné části hrazeno z dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství HZS a z dotace Kraje Vysočina. Zbylou část ceny doplatila obec ze svého rozpočtu.

Dodavatelem auta je Auto Dobrovolný z Velkého Meziříčí, vestavbu realizovala firma PROGRES SERVIS SIBŘINA.

Automobil je postaven na podvozku Opel Movano L2H2 s motorem o obsahu 2,3 litru a výkonu 107 kW. Je vybaven devíti místy k sezení ve směru jízdy.

Samozřejmostí je výstražné zařízení, oranžová světelná alej na zadní části vozu, osvětlení okolí vozu, vozidlová radiostanice Motorola, ruční radiostanice, ruční LED svítilny, sněhový a práškový hasicí přístroj, zdravotnický batoh, ruční vyprošťovací nástroj či přenosné požární světlomety.

Nechybí zde ani tažné zařízení a nezávislé topení Webasto.

Významnou akci nejen pro místní hasiče, ale i pro celou obec, provázel velký zájem místních občanů. Starosta obce Jiří Vaníček předal klíčky od vozu veliteli družstva JSDH Chlumětín Jaroslavu Bogvajovi.

Důstojnost celé akce doplnilo závěrečné posvěcení nového auta panem farářem ze svratecké farnosti.

Pevně doufám, že tento nový zásahový automobil bude dlouhá léta dobře sloužit místním hasičům, kteří si ho za svých 129 let své existence plně zaslouží.

Ondřej Pavlík
starosta SDH Chlumětín
Sdílet