Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poškození lesa požáry je už nyní v roce 2009 vyšší než v roce 2008

Odhady z Evropského informačního systému lesních požárů (EFFIS) ukazují, že 200 000 hektarů půdy v Evropské únii už v roce 2009 vyhořelo a to ve srovnání s celkovým množstvím 180 000 ha v roce 2008. EFFIS nepřetržitě monitoruje nebezpečí požáru lesa, které je v této době stále ještě vysoké a vydala právě zprávu „Lesní požáry v Evropě v roce 2008", která nabízí celkový pohled na nebezpečné podmínky pro lesní požáry a dopad lesních požárů na Evropu v roce 2008.

Ilustrační foto Internet

EFFIS používá pro denní aktualizaci map oblastí spálených lesními požáry satelitní zobrazení o rozloze nejméně 40 ha. Plocha zmapovaných požárů koresponduje v průměru se 75 % celkové spálené oblasti, která zahrnuje požáry menší než 40 hektarů. Spálená plocha, která byla dosud v roce 2009 v EU zmapovaná, je 150 076 hektarů, a to koresponduje s celkovou spálenou plochou asi 200 000 hektarů.

Vzhledem k extrémním podmínkám to letos bylo Španělsko a Itálie, které byly nejvíce zasaženy extrémními, pro vznik požárů příznivými podmínkami ve druhé polovině července, ale také Francie a v menším rozsahu Řecko a Portugalsko utrpělo značné škody. K několika neobvyklým případům požárů došlo v březnu v Portugalsku a na severozápadě Španělska, kde suché počasí a silný vítr napomohly k tomu, že spáleno bylo 25 000 hektarů.

V příštích několika dnech zůstane velmi vysoké požární nebezpečí v oblastech Středozemního moře a v jeho důsledku mohou místně nastat extrémní podmínky, ale podle současných předpovědí počasí nedosáhnou tyto podmínky takových úrovní, jaké panovaly na konci července.

Nejnižší je podle záznamu škoda způsobená požáry v roce 2008

S celkovou plochou 158 621 ha, která je uvedená ve zprávě a v porovnání s ročním průměrem
483 896 ha, byla spálená oblast a škoda odhadnutá v roce 2008 podle záznamu nejnižší v jižní Evropě od roku 1980. Příznivé meteorologické podmínky minulého roku vedly k nízkým úrovním nebezpečí okolo Středomoří se záznamem několika výjímek v na jihovýchodě, kde podmínky sucha a několik extrémně nebezpečných požárů způsobilo 18. července požár na Kypru na ploše 1 362 ha, přibližně 15 000 ha shořelo v Řecku (převážně na Rhodosu) ve druhé polovině července a téměř
20 000 ha shořelo v Turecku v prvním týdnu měsíce srpna.

V ostatních částech Evropy byl dopad lesních požárů také pod průměrem posledních 15 let s 22 000 ha v porovnání s průměrem 30 0000 ha. Pouze země Skandinávie zažily extrémní epizody v důsledku neobvyklého sucha a vysokých teplot během první poloviny června (13denní požár ve Švédsku spálil 1 170 ha lesa a rekordní požár v Norsku sežehnul více než 2 700 ha – největší požár v zemi za posledních 50 let).

Zpráva „Lesní požáry v Evropě 2008" ( http://effis.jrc.ec.europa.eu/…fire-reports ) která byla vydána dnes, je v pořadí 9. a byla zpracována s přispěním služeb požární a civilní ochrany v členských státech a ve spolupráci s evropskými zeměmi, které jsou zapojeny v EFFIS.

EFFIS byl založen Společným výzkumným střediskem (JRC) a Generálním ředitelstvím pro životní prostředí (DG ENV) Evropské komise a vydává denně varování týkající se požárního nebezpečí a následně i odhad škod, aby pomohl lesní hasičské službě v členských státech EU, službám Evropské komise a dalším organizacím působícím na tomto poli.

Další informace:

EFFIS

Mapy a klíčové údaje k jednotlivým rozsahům požárů, místům a úrovni požárního nebezpečí můžete konzultovat zde (současná situace).


přeložil: Milan Skalník
převzato z webu OSH


Ilustrační foto



-swo-

Sdílet