Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od zapomenuté svíčky začal hořet byt

Zapomenutá svíčka dnes dopoledne způsobila požár bytu v domě v Chládkově ulici v Brně-Žabovřeskách. Plameny šlehající z okna bytu v prvním patře pozorní svědci hasičům ohlásili v 7.34 hodin, krajské operační a informační středisko na místo vyslalo tři jednotky hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově a Hrázní ulici. V bytě při jejich příjezdu nikdo nebyl.

Zapomenutá svíčka dnes dopoledne způsobila požár bytu v domě v Chládkově ulici v Brně-Žabovřeskách. Plameny šlehající z okna bytu v prvním patře pozorní svědci hasičům ohlásili v 7.34 hodin, krajské operační a informační středisko na místo vyslalo tři jednotky hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově a Hrázní ulici. V bytě při jejich příjezdu nikdo nebyl.

Jeho uživatelka, který byla nedaleko na ulici a při houkání hasičských sirén se vrátila domů, stihla vyvést ven psa a sama vyvázla bez zranění. Hasiči při průzkumu v dýchacích přístrojích zjistili, že v bytě 2 + 1 hoří zařízení jednoho z pokojů. Celý byt, ale také chodba a další prostory třípatrového domu byly silně zakouřené. Muž a žena z bytu nad požárem před kouřem unikli na terasu, přitom se však nadýchali toxických zplodil hoření. Hasiči jim pomocí kyslíkového dýchacího přístroje poskytli první pomoc a předali je do péče zdravotníků. Ze zakouřeného bytu v horních podlažích také do bezpečí vynesli dva papoušky.

V hořícím bytě hasiči vypnuli přívod el. proudu a proti plamenům v pokoji nasadili jeden vodní proud, druhým, vysokotlakým proudem zvenku hasili a ochlazovali hořící okno. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 7.47 hodin, po dohašení lokálních ohnisek a ochlazení rozpálených stěn pokoje a fasády domu hasiči požár zlikvidovali v 8.25 hodin. Zasažený byt i další prostory domu odvětrali.

Požár poškodil zařízení pokoje, zplodiny hoření zasáhly také další prostory bytu a domu. Požár vypukl od svíčky, kterou uživatelka bytu nechala hořet v pokoji a odešla z bytu. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 100 tisíc korun.


Ilustrační foto


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet